Сряда, 14 Авг 2024
    
Бургас

Изключително ! Бургас посрещна красиви умове от цял свят на първата олимпиада по ИИ/ВИДЕО/

  10.08.2024 15:58  
Изключително ! Бургас посрещна красиви умове от цял свят на първата олимпиада по ИИ/ВИДЕО/

Бургас посреща красивите умове от цял свят, пристигнали на първата олимпиада по изкуствен интелект.

200 участници от 40 страни преминаха по червен килим и под звуците на духова музика пред ДТ „Адриана Будевска“. България, САЩ, Япония, Китай Индия, Малайзия , ОАЕ, Бразилия са само част от силните отбори, които ще мерят сили.

След това всички заедно отброиха една минута до началото на състезанието.

Официални гости на откриването бяха министърът на образованието Галин Цоков, председателят на комисията по образование в НС –акад. Николай Денков, областният управител проф. Мария Нейкова, кметът Димитър Николов.

"След олимпиадата по информатика и лингвистика, това е третата международна олимпиада на която домакинстваме" заяви образователният министър.

"Исторически момент е това, защото това е първата в света олимпиада. Три пъти повече участници, отколкото прогнозирахме, променяхме в движение самата организация. Нация, която постави на върха знанието, технологиите и развитието-тя ще успее. Аз съм убеден, че ще се запомни тази олимпиада“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Всички пожелаха успех на участниците, но и бяха убедени, че  те ще създадат нови приятелства тук в Бургас и ще се връщат тук отново.

Как да използват ИИ, как да го правят етично, за да направим живота си по-добър е основната идея, заяви един от организаторите Александър Велинов.

Свое послание отправи певицата Мария Илиева, както и спонсорите.

Самите участници бяха представени с игра, с която трябваше да познаят страната на отбора-участник.

В организацията, съставянето на задачите и журито участват водещи учени от световни университети. Част от тях са Оксфордският университет, Масачузетският технологичен институт, Университетът за изкуствен интелект „Мохамед бин Зайед“ в Абу Даби, Копенхагенският университет, както и Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет „Св. Климент Охридски.

Олимпиадата включва и конферентна част, която ще се проведе на 12 август. Участници и гости ще имат възможност да чуят вълнуващи лекции от водещи лектори и да участват в практически сесии по актуални теми от изкуствения интелект.

От създателите стана ясно, че родената в Бургас олимпиада по изкуствен интелект ще пътува по света и всяка година ще се провежда на различни места. Те очакват, че за десетото й издание ще се върнат отново в Бургас.