Сряда, 14 Авг 2024
    
Несебър

От кога Несебър празнува на 15 август

  12.08.2024 13:13  
От кога Несебър празнува на 15 август

Максим МОМЧИЛОВ

                Денят да бъде обявен за празника „Успение на Пресвета Богородица” е с решение на Общинския съвет – Несебър  от 04.08. 1992 г. Предложението е внесено от общинския съветник - свещеника Евгений Желев от СДС и подкрепено от другия съветник Петко Харачеров от БЗНС /единен/.

            Във връзка с приетото решение съветниците в Общинския съвет препоръчват на ръководителите на предприятията на територията на общината да обявят 15 август неприсъствен ден.От тогава до сега традицията не е прекъсвана. По традиция са планирани много тържества и културни инициативи.                                                                         

            За празника несебърската икона на Божията майка ще бъде изнесена за поклонение извън стените на местния храм. В празничната нощ жителите и гостите на Несебър ще могат да видят и  шоу с дронове в небето над Стария град и пиромузикален спектакъл.Върху крепостните стени на града ще има и 3D мапинг прожекция и светлинно шоу, разказващи истории за града.

          Ако от 4 август 1992 г. решението на Общинския съвет е в сила тържествено от 15 август, и  до днес град Несебър не е бил честван официално датата  нито на  9 август, нито на 14 август 1934.Бележитата дата си върви под сурдинка.

         На 14.08.1934 град Месемврия е преименуван на град Несебър. Това е неоспоримо, защото министърът на заповедта от Министерството на вътрешните работи и народното здраве е подписал самият Петър Мидилев на 9 август 1934 г. А заповедта му е обнародвана в „Държавен вестник”,бр.109/14 август 1934 г.                                      Заменено е  Името Анхиало е заменено с Поморие със заповед 2820, с която са преименувани общо 1043 населени места в България през 1934 г.
                                                                                                                                                                                          90 години от преименуването на град Месемврия в град Несебър гражданите празнуват църковния празник на 15 август, но никога Несебър не е бил честван за град официално.А би трябвало.