Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Крими

През Бургас за Европа! Окритият близо половин тон хероин е за около 70 млн. лв.

  12.08.2024 15:50  
През Бургас за Европа! Окритият близо половин тон хероин е за около 70 млн. лв.

Окритият 436 кг  хероин на ферибот е рекорд за Бургас. Стойността му е 70 млн.лева на пазара, бил е поставен в  434 пакета.


"Това е рекордно най-голямото количество наркотични вещества залавяни на територията на града, откакто съществува статистическа отчетност", заяви окръжният прокурор Георги Чинев. Той се позова на статистиката, като заяви, че последното такова голямо количество е заловено през 2008 година  и е било 375 кг. Хероин.


Става въпрос за трафик на хероин по така наречения "Кавказки път" и е един от традиционните случаи за трафик на хероин към Западна Европа.



"В края на юли на едно от пристанищата в Бургас пристигна товарно ремарке с казахстанска регистрация по направление Киргистан-Батуми-Бургас-Александруполис-Гърция.

По документи е превозвало четири машини за полагане на кабели. След необичайно дълъг престой пристигна литовски влекач с казахстански шофьор, който образува товарна композиция с направление Александруполис-Гърция", обясни Иван Соколов, началник сектор "Борба с наркотрафика" в Митница Бургас.

Проверката е извършена на 9 август. Митничарите са констатирали рискови зони по конструкцията, забелязана е намеса върху нея-като нови заварки, като и необичайна ниска плътност на констуркцията.

 

"Направихме контролни пробивания, при които веднага се появи наличието на кафяво прахообразно вещество, което даде индикация с полеви тестове на хероин", каза още Соколов.


На този етап няма установено конкретно физическо лице, което да е съпричастно към контрабандата. Товарът е преминал през територията на четири и повече държави, като целта не е била да остане в България, а да продължи към Гърция.

Преминал е през различни търговски дружества- превозвачи