Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас

Прогноза за бъдещето! Говорят българските младежи от олимпиадата по ИИ: „Няма изгледи роботите да ни завземат“

  12.08.2024 16:38  
Прогноза за бъдещето! Говорят българските младежи  от олимпиадата по ИИ:  „Няма изгледи роботите да  ни завземат“

 

 

Той е от пловдивско село, учил е в пловдивската математическа гимназия, а сега му предстои да учи в Стандфорд, специалност „компютърни науки и математика“. На олимпиадата за изкуствен интелект в Бургас се състезава в един от двата български  отбора, където има представители от София, Пловдив, Бургас и Варна. Питаме Радостин Чолаков за конкуренцията и неговите очаквания:

„Трудно ми е да кажа какво ще е класирането и за това конкуренция къде виждаме,  защото това е първо издание на олимпиадата, но бих предположил, че страни като САЩ, Китай, Азиатските страни биха се справили отлично,  защото те имат изключително доба подготовка по природни науки. Състезават се по математика, информатика програмиране. Сега предполагам, че ще се състезават добре и по изкуствен интелект.

От състезателната част, която е в две части: научен кръг и практически очаквам първият кръг да е свързан с най-новите проучвания в изкуствен интелект. Тепърва открити и разработени неща в сферата, свързани с най-новите проучвания. То и това е идеята на олимпиадата – да има изключително актуални, релевантни идеи, които са разработени.

От практическия блок ще се търсят най-сложните инструменти за работа с изкуствения интелект“, казва Радостин Чолаков

Лично за себе си той си е поставил задача на научи колкото може повече нови неща.

За съотборника му Йоан Шаламанов, който учи в СУ “Климент Охридски“  изкуственият интелект се развива с бясна скорост и олимпиадата ще даде гласност  за тази материя.

У нас дори и преди олимпиадата по изкуствен интелект, която в момента се провежда в Бургас има реномирани учени, които я прославят страната в цял свят в сферата на изкуствения интелект. Те са автори на едни от най-известните и най-актуалните проучвания в света.

„Състезателната част на първата олимпиада  по изкуствен интелетк цели  да се изпитат учениците до колко добре разбират материята и до колко добре могат да боравят да обучават модели, за да решават различни задачи. Дали това ще е да разпознават снимки или определени обекти, дали това ще е да разпознава непознат текст за тях или пък просто да успее добре да класифицира даден обект – например геометрична фигура – квадрат или кръг. Идеята е да се обучава компютъра на определена задача. Ще има различни видове задачи, върху които състезателите ще се  фокусират.

Изкуственият интелект в последно време е нещо, което се развива с експоненциална скорост до небесата и общо взето както има доста други олимпиади, така дойде времето да има и по изкуствен интелекта. Много е актуално и нужно, за да се даде гласност  и всеки да разбере, че няма нищо страшно в него. Хубаво е, че българите се сещат да го направят“, коментира…..

Като фантастични прогнози определя той това как роботите завладяват света, което често е обект на екранни реализации. „Повечето  филми имат доза измислица. За момента всичко е под контрола на хората. Проучванията се водят с цел да се решат определени задачи. Няма изгледи роботите да ни завземат или това, което виждаме по екраните и да се плашим“, категоричен е младежът.