Сряда, 14 Авг 2024
    
Бургас Мнения

Таню Атанасов, бивш омбудсман на Бургас: Кризата на доверие на гражданите към политическата система е добила критично високи нива

  13.08.2024 13:35  
Таню Атанасов, бивш омбудсман на Бургас: Кризата на доверие на гражданите към политическата система е добила критично високи нива

 

Дона МИТЕВА

 България е пред прага на нови избори. Мнозина се опитват да проумеят случващото се в държавата, а и в цяла Европа и се питат дали това е последният предсрочен вот, с който ще се сложи край на непрестанното ходене до урните. Питат се още какви са процесите в партиите, които неочаквано излязоха на повърхността. Отговор на тези и още въпроси потърсихме от бившия обществен посредник на Бургас Таню Атанасов, който винаги е бил част от обществения и политическия живот на града и страната. Човек, с изявено остро чувство за справедливост, помогнал на мнозина и с верен поглед за процесите като цяло:

„В страната се възпроизвежда ситуация, от която аз лично не виждам позитивни промени. Тези предстоящи избори няма да бъдат последни. Не съм убеден дали ще сложат начало на позитивна промяна. Кризата на доверие на гражданите към политическата система е добила критично високи нива, защото от начало съществуваше отчуждението. Хората, стъписани от некомпетентността на политическата класа, се затвориха  в себе си. Отчуждение от властта и политическата система. То преминава в открито недоволство срещу неспособността да се управлява. Критичната маса се натрупва“, смята той и продължава: „Ако слушаш всички, на всички нива на управление, всички се скъсват от работа, а България става все по-зле. Светата посредственост  възпроизвежда вече повече от 20 години посредственост във всички нива.  Никой не говори за реалното състояние на всяка системата.

Няма да влизам в подробности само като пример ще дам ситуацията с пожарите. Те не познават Закона за бедствията и авариите. Ами всяка община, всяко кметство, според този закон, би трябвало да има утвърден план, по който да се действа. Там всичко има разписано, има документи.

Нито една система в държавата, в резултат на политическа импотентност на партиите, не работи. Има загуба на доверие“, заключава Атанасов.

Що се отнася до все по-малкият брой на хора, които отиват до урните, за да упражнят конституционното си право на глас той казва:

„Тотално доверието, което е свързващия елемент между  граждани и държавност, го няма вече. Загубата на това доверие води до загуба на държавност – това е моята тревога. А случващото се в партиите сега  е следствие от техните безобразни действия в продължение на повече от 30 години. Политическите партии в по-голямата си част не се държат като политически субекти, а се превърнаха в инструменти на свързване на икономическата, политическата власт с престъпните структури с цел  владение.

То се случва в БСП и ДПС, през годините се случи  в СДС, НДСВ. Това ще се случи и с ГЕРБ и новите партии. Те възникват не като политически субекти, които предлагат идеи – идеологии за развитие на държавата, а удовлетворяват интереси на непочтено придобити икономически богатства“.

Затова и ставащото в столетницата и в партията на Доган Таню Атанасов определя като логично: „ В този смисъл случващото се е начало и някаква надежда – дали тези промени ще отворят и ще възстановят диалога между граждани и политически парти, зависи от партиите. От техните ръководства“, заключава той.