Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Любопитно

Горещините продължават: Оранжев код в 10 области у нас

  14.08.2024 07:14  
Горещините продължават: Оранжев код в 10 области у нас

За сряда е обявен оранжев код за опасно горещо време за 10 области в страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

А те са:  Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Пазарджик, Пловдив, Кюстендил и Благоевград.

В 14 от областите пък е обявен жълт код за горещо време. 

След обяд над западната половина от страната ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са от 30° - 32° в Източна България до 37° - 39° в Западна и Централна България. В София максималната температура ще е около 35°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 28° и 31°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. 

В планините ще е слънчево. След обяд над масивите в Западна България ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа умерен вятър от източната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 30°, на 2000 метра - около 23°.


През следващите два дни времето ще бъде предимно слънчево, в по-голямата част от страната и сухо. Вятърът ще е с източна компонента, слаб, в източните райони - умерен. Над планинските райони в Западна България ще се развива купеста облачност и предимно в планините там ще има следобедни краткотрайни валежи.

Температурите, главно в Източна България, слабо ще се понижат, максималните ще са предимно между 33° и 38°, по Черноморието - до около 30°.