Сряда, 14 Авг 2024
    
Бургас Общество

„Флирт“ прескочи границата: Бургазлии кихат и кашлят масово

  14.08.2024 12:45  

илюстративна

 

Пациентите не желаят да се изследват за COVID

Дона МИТЕВА

Мнозина хора се оплакват в Бургас от температура, втрисане, диария, болки в гърлото, главоболие, отпадналост в големите жеги. Голяма част от тях остават да пазят леглото в рамките на няколко дни. Едни го отдават именно на високата температура и интензивното охлаждане с  климатици, сладолед или пък ледени напитки. Други, прочели новината, че това са симптомите на новия подвариант на COVID-19 Флирт, за който здравните власти в Гърция алармират.

Д-р Петко Желязков, председател на Сдружението на семейните лекари в Бургас, коментира: „Принципно, аз като личен лекар, а и колегите ми, рядко пускаме изследване за COVID. Да наистина тези новите щамове протичат за 4-5 дена, като настинка: лека хрема, дразнене в гърлото, суха кашлица. Такива случаи в седмицата имам поне 5-6 случаи. Но пациентите не желаят да се изследват и сътветно ние не пускаме изследвания. Може би хората се притесняват. То вече няма и карантина и това до някъде обезсмисля изследването.

Вероятно в национален мащаб има данни, но аз лично статистика не мога да дам. От самия Център по заразни болести казват, че хора, които имат нормална имунна система и този, както хиляди други вируси  минава за 5 до 7 дена. Никой не може по симптоматиката да го различи от  останалите летни настинки. Няма строга такава, която да го характеризира“.

Д-р Желязков прави сметка, че това лято не се отличава с някаква висока заболеваемост. „На ден имам по 40 - 50 човека, един –двама от тях може да са с хрема и кашлица. Децата по-често проявяват тези симптоми сякаш“. Същото е и положението със стомашно – чревните заболявания, които често притесняват отпускарите през лятото.

„Увеличеният брой туристи в разгара на летните почивки нормално води до увеличаване на регистрираните случаи. Няма обаче нищо ново. Това не е само в Гърция, но и по целия свят. При Флирт не става дума за нов щам, а за подгрупа и подвариант на „Омикрон“ и няма голяма разлика между тях. Има и други подварианти. Наистина няма нещо ново, което да не се знае. Нормално е някои рискови групи да се пазят повече. Това, че няма тежко протичане, не означава, че трябва да се подценява“, коментира пред „Телеграф“ проф. Ива Христова, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя уточни и че името на подварианта произлиза от буквите на аминокиселините, които бяха подменени в този щам.