Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас

Злато и бронз за България от олимпиадата по изкуствен интелект

  15.08.2024 10:36  
Злато и бронз за България от олимпиадата по изкуствен интелект

Следващата ще бъде в Пекин

Злато от практическия и бронз от научния кръг спечелиха двата български отбора от Първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, която се проведе в Бургас. Официалната церемония по награждаване на най-добрите участници от състезанието се състоя днес в Конгресния център.

Специални отличия за най-висок резултат и в двата кръга получиха отборите на Унгария, Полша и Летово.

Заместник-кметът по образование Михаил Ненов поздрави всички състезатели, които взеха участие в олимпиадата, като им пожела да запазят създадените в последните пет дни приятелства и да се върнат отново в Бургас.

Да продължат да надграждат знанията си в сферата на изкуствения интелект и да го развиват и използват само за по-доброто бъдеще на цялото човечество, пожела на участниците от цял свят един от основателите на IOAI Елена Маринова.

Момичетата от бургаската K-pop група Countdown и танцьори от ПФА „Странджа“ поздрави всички присъстващи в препълнената зала „Черноморие“.

След награждаването основателите на Международната олимпиада по изкуствен интелект Елена Маринова и Александър Велинов обявиха, че следващият домакин на състезанието догодина ще бъде Пекин.

Гости на официалната церемония бяха още посланикът на Монголия Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа, началникът на РУО-Бургас Петя Петрова, представители на НХА, на Vivacom и др.

Това е третата значима международна олимпиада, на която България е учредител след олимпиадата по информатика през 1989 г. и по лингвистика през 2003 г.

Събитието се организира от фондация ЛЕРАИ, с подкрепата на Община Бургас, Министерството на образованието и науката и под патронажа на президента на Република България. Партньори и спонсори на олимпиадата са институции, неправителствени организации и компании от цял свят.

Научен кръг

Златтни медали:

- Сингапур 1

- Сингапур 2

- Полша 1

- Летово

 

Сребърни медали:

- Виетнам 2

- Китай 1

- Унгария 1

- Унгария 2

- Китай 2

- Монголия

- Естония

 

Бронзови медали:

- България 2

- България 1

- Малайзия

- Колумбия

- Виетнам 1

- Полша 2

- Румъния 1

- Иран

- Румъния 2

- Канада

 

Практически кръг

 

Златни медали:

- България 1

- Полша 1

- Австралия 1

- САЩ 1

 

Сребърни медали:

- Канада

- Румъния

- Летово

- Китай

- ОАЕ

- Унгария

- Хонг Конг

 

Бронзови медали:

- Япония

- Колумбия

- Виетнам 1

- Виетнам 2

- САЩ 2

- Нидерландия

- Йордания

- Тунис

- Макао

- Полша 2

 

Специална награда:

- Унгария

- Полша

- Летово