Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Поморие

След повторното внасяне, актуализацията на Бюджет 2024 беше приета от Общински съвет – Поморие

  15.08.2024 15:32  
След повторното внасяне, актуализацията на Бюджет 2024 беше приета от Общински съвет – Поморие

С 15 гласа „за“ и 3 „въздържал се“ Общински съвет – Поморие прие актуализацията на бюджета, внесена с докладна записка от кмета Иван Алексиев. Предложението беше направено на база изготвения касов отчет за изпълнение на Бюджета към 31.07.2024 г. и обстоен анализ на събираемостта на приходите и извършените разходи.

В края на юли (30.07.2024 г.) актуализацията беше отхвърлена от съветниците с 2 гласа „против“ и 10 гласа „въздържал се“. Поради неотложността на дейностите, свързани с функционирането на различни заинтересовани социални групи – пенсионери, читалищни дейци, рибари и други, това първоначално неприемане създаде риск да не бъдат осигурени средства за: ремонт на двора на ДГ „Веселушко“, навес на ДГ „Теменуга“ в Ахелой, изграждане на понтони на рибарското пристанище, издръжката на пенсионерските клубове и др.

Това бе и причината кметът Алексиев отново да внесе своето предложение с още по-подробни мотиви, инициирайки свикване на разширено заседание на постоянните комисии към Общински съвет – Поморие с цел повторно разглеждане на актуализацията. След почти 3-часова дискусия на комисиите на 13.08.2024 г. в присъствието на представители от засегнатите в бюджета социални групи, предложението беше прието, а извънредното заседание на местния парламент бе насрочено за днес.

„На този голям празник „Успение Богородично“ благодаря на всички общински съветници за отговорното поведение и отношение не само към актуализацията на бюджета, а като цяло. Община Поморие и аз като кмет винаги сме инициирали обществени обсъждания, именно за да обясним на своите съграждани какво предстои и за да чуем мнението им. Оттук нататък продължаваме да работим по този начин и с още повече обществени обсъждания. Хубаво е, че вече всичко се съхранява на запис и се излъчва на живо, така и паметта ни ще е по-дълга“, каза кметът Иван Алексиев.