Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас

Кръшно хоро се изви на остров Света Анастасия за празника /СНИМКИ/

  15.08.2024 15:35  
Кръшно хоро се изви на остров Света Анастасия за празника /СНИМКИ/

Кръшно хоро се изви на остров Света Анастасия, който отбелязва 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. Въпреки че светицата-патрон на острова се почита на 22 декември, празникът на единственото обитаемо късче земя по българското Черноморие се чества днес - на Успение на Пресвета Богородица.

Емоциите започнаха още в 11.30 часа с откриване на фестивала за десетгодишнината на острова. Посетителите се насладиха на изпълненията на Ансамбъл „Странджа“ и извиха най-дългото островно хоро. 

По традиция гостите бяха посрещнати с хляб и сол и разбира се, морски дарове.

От 15.45 часа започва поетично четене. Кулминацията на вечерта ще бъде вълнуващата среща с "Мери Бойс Бенд".

Тържествата продължават четири дни. Кметът Димитър Николов написа  специални думи по повод 10-та годишнина от откриването на туристическата атракция.

Ето ги:

"Днес празнуваме 10 години, откакто “отворихме” за посетители остров Света Анастасия.
Когато започнахме да реализираме идеята, нямах представа за предизвикателствата, с които ще се сблъскаме. Та кой до този момент в България беше ремонтирал остров.
Реставрацията на сградите, подмяната на комуникациите, ремонтите, както и безбройните съгласувания с различни институции тогава ни костваха доста усилия, но си заслужаваше!
Днес остров “Света Анастасия” посреща хиляди посетители. Имаме вече изграден модерен пристан и закупени две общински корабчета и няколко лодки, което ни прави единствената Община със собствена флотилия .
Благодаря на всички, които съдействаха и участваха в реализацията на тази “луда” на пръв поглед моя идея. Не бих могъл да изброя всички, но те си знаят!".