Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Царево

Култови сгради в Царево, Лозенец и Ахтопол придобиха френски архитектурен облик

  15.08.2024 17:21  
Култови сгради в Царево, Лозенец и Ахтопол придобиха френски архитектурен облик

Няколко култови сгради в  Царево, Ахтопол и Лозенец бяха видяни проз погледа на френски студенти по архитектура.

По-рано през тази година Община Царево обяви своята съвместна работа с арх. Цвета Сурчева - преподавател по Устойчива урбанистика, кръгови технологии и екологични методи за рехабилитация на сгради във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет", Париж, Франция. Студентите от пети курс в класовете на арх. Сурчева изготвиха безвъзмездно архитектурни проекти за пет сгради на територията на общината. Както вече сме споделяли, вярваме че тази инициатива е чудесна комбинация от полезност и практичност, както за едни млади бъдещи специалисти, избрали пътя на архитектурата, така и разбира се за община Царево. От една страна студентите ще имат възможност да трупат изключително важния за тях в момента практически опит, а от друга страна Община Царево ще получи проекти, които да реализира в бъдеще – проекти на сгради в които общината би инвестирала средства в годините напред.



Тези проекти участват в международен конкурс организиран под патронажа на Асоциация на франкофонските общини в света на тема: „Какви форми ще приемат градовете през 2050 г.?" – фокусът е върху измененията на климата, устойчивостта на градовете и незамърсяващия въздуха транспорт. Община Царево е единствената българска община с участие в този конкурс.

Сградите за които студентите от Висшето училище по архитектура „Ла Вилет" изготвиха проектите, както и изключително интересните имена, които са им дали са:

Дървена складова сграда на пристанище Царево (Хангарът) - „La porte Culturelle de l'Europe" или „Културната врата към Европа"
Двете сгради в Ахтопол  - Информационен посетителски център „Приморска Странджа", гр. Ахтопол на Природен парк Странджа и сградата на бившата здравна служба - „Les pavillons d'Achtopol vitrines d'attracivité et de la Biodiversité" или „Павилионите на Ахтопол демонстрират привлекателност и биоразнообразие"
Старото кметство на Синеморец - „La culture ensemble" или „За културата заедно"
Кметство Лозенец - „Le béton s'habille en vignes" или „Бетонът е облечен в лози" – по тази инициатива Община Царево вече кандидатства за финансиране по проект „ZAGREY - тест за зелен туризъм" по програма „ИНТЕРРРЕГ Средиземно море" 2021-2027, за надстрояване на сградата на кметство Лозенец. Дейностите по сградата на Кметство Лозенец са само част от пилотния проект за експериментиране и тестване на инструменти, свързани с устойчивия туризъм, като повече за този проект, очаквайте в близките дни.
Архитектурен пленер е само една от няколкото инициативи по които работим заедно с арх. Сурчева и с които ще Ви запознаваме занапред.