Петък, 16 Авг 2024
    
Култура

Влюбен в Бургас! Пловдивчанин носи пясък вкъщи от всички плажове, на които е бил

  16.08.2024 11:34  
Влюбен в Бургас! Пловдивчанин носи пясък вкъщи от всички плажове, на които е бил

Николай Илчевски, пловдивчанинът, който написа легендарните „Записки от селската кръчма“ и още четири други сборника за малките хора от дълбоката провинция и доказа, че с добро писане може да се продават много книги и без книжарниците, е влюбен в Бургас и неговата публика.

Той твърди, че приятелите на неговото писане тук са верни последователи, които веднага след излизането на поредното му заглавие поръчват стотици бройки по куриери, доказвайки, че четенето не излиза от мода и че вече пазарът не е разделен на столица и провинция, а на „добра и скучна хартия“.

Завършилият във Вашингтон „реклама и управление на медии“ журналист живее на пъпа на Пловдив, но си е направил и селска къща до големия град, която е с басейн и каменни мозайки отвътре и вън, за да му е хубаво, „когато се потапям в хартията“.

Сборникът му с човешки съдби от цялата страна „Записки от селската кръчма“ се продаде за 6 години в 11000 тираж, без книжарниците. Последвалите заглавия „Крадецът на слама“ и „Пивница щуро село“ са също с по няколко големи допечатки.  Заради любовта към детайла и красивия изказ, започнаха да го наричат новия Чудомир, Йовков и Елин Пелин, но той предпочита собствената си фамилия, с която е 7-мия мъж Илчевски от 114 години.

Авторът, който създаде сборника „Следа от самодива“, твърди, че българският език е разкошен за писане и че няма лоши и добри езици. Разказите му от по едно изречение като „Очите ти – сини като мастило- зацапват небето в душата ми.“ и  „Черни гарвани програчиха гнилото небе, за да възвестят, че есента е тук.“ са доказателство, че майсторството не зависи от езика на който пишеш, а от това какво искаш да кажеш.

През тази седмица, до неделя, Николай Илчевски е на алеята с шатрите на издателите  пред комплекс Флора в Бургас и носи от всичките си налични заглавия. Той е редовен участник в изложението „С книга на плажа“ и обяснява защо е фен на Южното ни Черноморие: 

„От Бургас до Синеморец има най-малко 30 плажни ивици, които могат да съборят от пиедесталите им световни плажове от големия глобус, но все още сме първолаци в рекламата на съкровищата си.“

Илчевски твърди това със самочувствието на човек, който носи по една епруветка пясък от всеки бряг, на който е бил, и казва, че ако изсипе колекцията си на едно място и прибави цимент, може да построи още една своя къща.

Книгите на писателя могат да бъдат открити на изложението "С книга на плажа", което се провежда в Бургас до Експоцентър "Флора".