Понеделник, 19 Авг 2024
    
Бургас

Кожарева: Калин Стоянов не е парашутист, взима бързи и адекватни решения

  19.08.2024 11:19  
Кожарева: Калин Стоянов не е парашутист, взима бързи и адекватни решения

 

 

Предложеният от кандидат-премиера кабинет бе отхвърлен от президента

Действия трябват от днес, затова взех решение да оставя основна част от министрите, защото се ползват с доверие. При най-малкото съмнение за почтеността им, ще предприема действия. Ще работим в две посоки - следване на евроатлантическия път и провеждане на честни избори.  Това заяви кандидатът за служебен премиер Горица Кожарева на представянето на състава на новия Министерски съвет пред президента.

Президентът Радев отхвърли предложението вътрешният министър Калин Стоянов да запази поста си и ѝ даде време до 15 ч. да го смени. "Взела съм убедено решение кой да е министър на вътрешните работи. Срещнах се както с министър Стоянов, така и с цялото ръководство на МВР, проведох разговори със синдикатите и ОД на полицията. Той не е парашутист, 24/7 може да се свържем с него, взима бързи и адекватни решения", посочи тя.

Държавният глава от своя страна заяви, че няма да приеме кандидатурата му и така, по думите му, "ангажиментът на Кожарева за съставяне на служебно правителство приключва".

"Имах 10 дни да сформирам служебен кабинет, който да осигури приемственост в управлението до избирането на ново правителство, но най-вече да организира честни парламентарни избори. Политическата нестабилност в България не е преодоляна. Важно е днес да бъде намерен диалог и откритост. Уважението е много важно в работата, за да бъде постигнат резултат във всяка държавна институция. Вярвам, че спазването на конституционния принцип на разделение на властите ще намали напрежението. Важно е за възстановяване на доверието в обществото. Честата смяна на правителства демотивира администрацията и създава усещане за нестабилност", заяви още Кожарева.