Понеделник, 19 Авг 2024
    
Приморско

Подписаха договора за прехвърлянето на имотите за изграждане на новя парк в Приморско

  19.08.2024 15:55  
Подписаха договора за прехвърлянето на имотите за изграждане на новя  парк в Приморско

Днес областният управител проф. Мария Нейкова и кметът на Община Приморско Иван Гайков подписаха договора, с който областният управител прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху поземлени имоти-частна държавна собственост, на общината с цел облагородяване и изграждането на зони за отдих.

Държавата чрез областния управител прехвърля безвъзмездно на Община Приморско правото на собственост върху недвижими имоти  с площ 8956 кв.м. и площ 5056 кв.м. по КККР на Приморско ведно с построените в тях сгради. Имотите се предоставят на общината за изграждане на общински градски парк с алеи за озеленяване и места за отдих, зони за спорт (игрища) и фитнес съоръжения на открито. Предвидена е сцена на открито за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране при съобразяване на законодателството и правилата в областта на държавните помощи и при спазване на разпоредбите на Закона за културното наследство.

Съгласно подписания договор Община Приморско няма право да извършва икономическа дейност с имотите, както и да дарява описаните имоти. При нереализиране на проекта до 5 години за градски парк и съпътстващите в договора условия Община Приморско трябва да прехвърли обратно безвъзмездно на държавата описаните имоти. Държавата ще упражнява контрол върху реализиране на мероприятията чрез областния управител и упълномощени от него длъжностни лица.

Новият градски парк ще се намира на едно от най-живописните места в морския град. Това са бивши имоти на „Гранична полиция“, върху които има опасни сгради. „Благодаря на служебните правителства на Гълъб Донев и на Димитър Главчев за подкрепата. Приморско ще става все по-привлекателен за туристите и по-добро място за живеете на приморци. Щастлива съм, че още един поет от мен ангажимент като областен управител намери своето разрешение и благодаря за приемствеността на кмета Иван Гайков. Отне време в годините назад, но е важен крайният резултат.", коментира областният управител проф. Мария Нейкова. Припомняме, че неотдавна на официална церемония министърът на МВР Калин Стоянов връчи Решението на Министерски съвет на кмета Иван Гайков, с което символично постави началото за реализация на така желания от приморци проект.

Паркът трябва да е готов до началото на следващия летен сезон.