Понеделник, 19 Авг 2024
    
Общество

Депутати откриха нов рунд в битката за Странджа без ядрени отпадъци

  19.08.2024 16:01  
Депутати откриха нов рунд в битката за Странджа без ядрени отпадъци

Терен за депо няма отреден, твърди министър Владимир Малинов

 

Георги РУСИНОВ

 

Тези дни отново се повдигна темата около евентуалното изграждане на депо за радиоактивни отпадъци в Странджа. Преди няколко месеца името на планината се появи в доклад като възможна локация за изграждане на депо, което да съхранява отработено ядрено гориво от АЕЦ „Козлодуй“. Нов рунд в битката за чиста Странджа се разигра в парламента, където депутати от ГЕРБ и „Възраждане“ отправиха питания до министъра на екологията Владимир Малинов.

„Искам да отправя конкретен въпрос към вас, свързан с погребването на радиоактивни отпадъци в района на Странджа планина. Един предхождащ вас министър, дали умишлено или не, пусна в общественото пространството и медиите, че Странджа е едно от потенциалните места за погребване на радиоактивни отпадъци. Искам да отправя апел към вас, че това не е допустимо за хората живеещи в района. Това е един от кътовете на България, запазен от всякакъв вид замърсяване. Така, че се обръщам към вас да кажете на обществеността има ли такава вероятност, или не и да имате предвид, че това не е желано от жителите на областите Бургас и Ямбол“, заяви от трибуната Жечо Станков.

Борис Аладжов на свой ред настоя да се поеме ангажимент, че когато бъде определено място за хранилището, то това няма да е районът на Странджа планина.

„Съществува и възможност те да бъдат преработвани в други държави, които разполагат с потенциала да извличат от отработеното гориво компоненти за повторно използване в реакторни инсталации. Съветвам ви да помислите върху втората възможност, защото, независимо коя област от България бъде избрана, местното население ще бъде недоволно и решението ще срещне яростен отпор“, посочи Аладжов по време на парламентарния контрол.

Министър Малинов отговори на въпросите, че от чисто геоложка гледна точка Северна България е най-подходящият потенциален район за изграждане на хранилище за дълбочинно съхранение на отработено ядрено гориво.

„Към настоящия момент са извършени само предварителни проучвания. Няма определени конкретни територии на базата на които да започнат проучвателни действия. Единственото, което е извършено до момента са определени подходящите геоложки условия, а именно Мизийската плоча на територията на Северна България. Няма конкретно определени места, най-малко в Странджа“, посочи той.

Владимир Малинов поясни, че няма и определена технология, по която въпросното хранилище ще бъде изградено и поясни, че процесът трябва да бъде съобразен с възможните опасности за хората и околната среда и подлежи на екологична оценка. Министърът обяви, че енергийното министерство провежда активна политика за проследяване на процеса на развитието на подобни хранилища на териториите на други държави, като екипът му разполага с информация, че Финландия, Швеция, Франция и Швейцария имат планове да изграждат подобни обекти. До този момент обаче те не разполагат с такива депа.

Депутатите от „Възраждане“ Борис Аладжов и Звезделина Каравелова посочиха, че ще продължат да се борят и да не допуснат Странджа да се превърне в бунище за ядрени отпадъци, след като управляващите прекратиха договора с Русия и тя вече няма ангажимент да приема обратно отработеното ядрено гориво, както се случваше до момента.

 

Кметът на Малко Търново: Само чистия въздух ни остана и това ли да ни вземат?

 

Кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев прие с удовлетворение отговора на министър Малинов, но не пропусна да изрази притеснението си от спекулирането от страна на политиците.

„В последно време това наблюдаваме от страна на политиците. Хвърляме една бомба, намираме тема, по която хората да се карат и спорят и от там нататък си правим каквото си знаем“, заяви той пред „Черноморски фар“.

Именно заради притеснения на местните хора, Янчев е отправил молба към Жечо Станков да зададе конкретен въпрос на министъра, за да се даде адекватен отговор, който да стигне до жителите на цяла Странджа.

„Да стане ясно и да се успокоят тези хора, че на територията ни никога не трябва, а и не може да има такова депо. Това, което самият аз изчетох като изисквания, ние не отговаряме по никакъв начин на това. Остана ни един чист въздух. Всичко друго по някакъв начин отиде другаде, но да не влизаме в конкретика. И да замърсим почвата в най-големия природен парк в Европа някак си не подхожда и не бива. Лично мен ме удовлетворява този отговор на министъра. Още повече, трябва да удовлетвори и хората, за да си живеят спокойно, както са си го заслужили. Затова са избрали този край – за да им е чисто, подредено и спокойно. От там нататък тези спекулации трябва да спрат. Всички знаем, че Странджа е карстов регион и при най-малкото дълбане ще попадне във водите и тогава ще стане национална катастрофа“, коментира кметът на Община Малко Търново.

Според Янчев само мисълта за изграждането на такова депо в Странджа е престъпление.

„Да намират вариант друг, или предварително да са мислили като взимат мерки, но Странджа не е място за боклуци и за радиоактивни вещества. След този отговор мисля, че жителите трябва да се успокоят“, завърши градоначалникът.