Изба „Магура“ показа класни вина на ценители на дегустация край брега на морето
Силвия Шатърова
Брега на морето и шума на вълните под подножието на морски фар избра винарска изба „Магура“ за първата си дегустация в региона. Ценители пристигнаха в хотелски комплекс „Марина кейп“, за да присъстват на парти, което собствениците на избата и хотелския комплекс в Ахелой ще превърнат в традиция. Присъстващите дегустираха пет от вината, които се произвеждат в известната винарска изба и се насладиха на ароматите на напитките.
Избата е една от най-старите и интересни в България, била е любима на бившия първи по времето на соца – Тодор Живков.
„Магура“ е създадена през 1967 година в село Рабиша, което е разположено в подножието на Дунавската равнина в Североизточна България.
Тя произвежда вина от най-интересните български сортове, които я отличават от всички останали европейски сортове – като „Врачански мискет“, известен като „Врачанска теменуга“, „Гъмза“, „Тамянка“. Лозята са от районите на селата Рабиша, Върбен, Орешец, Чернодъб, Изворово, Раяновци.
Емблемата на винарската изба е характерна и няма как да бъде объркана, защото идва от Галерията на прилепите в пещерата Магура, където трайно отлежават вината.
Точно в тази галерия отлежава и шампанизираното вино, с което бяха посрещнати гостите и с което започна презентацията.
На площ от 2800 кв.м и при постоянна естествена температура от 12 градуса, в тъмнината на пещерата виното придобива качествата, които го правят конкурентно на пенливите вина от областта Шампан във Франция. Пенливото вино се произвежда от винения сорт „Шардоне“ и е подходящо за консумация с риба и предястия.
Пенливото вино, което е една от запазените марки на винарската изба
Второто вино, с което гостите се запознаха, е от класната серия „Медиум“ и носи оригиналното име „Егоист“. То се произвежда от сорта „Совиньон блан“ , притежава жълтеникавозелен цвят, свеж и хармоничен вкус, аромати на сено, тропически плодове и цариградско грозде. Според сомелиера, представящ продуктите, може да се пие по всяко време на деня без закуска, подходящо е за консумация със салати, морски дарове и плодове.
Виното "Егоист", не бъдете обаче егоисти, споделете го с някого. Заслужава си
Виното „Оракул“ е произведено от сортовете „Мискет“ и „Ризлинг“. Това вино може да бъде подходящо за сирена и плодове.
Блестящата презентация завърши в края с томбола с въпроси, оказа се, че публиката добре познава историята на винарската изба
Четвъртото вино, което бе презентирано по време на дегустацията, е розе със закачливото име „Шуба дуба“. Виното е с цвят люспа от лук и има аромат на горски плодове.
За финал бе избрано виното „Девицата“, за което присъстващите все още говорят за естетическите му качества и аромати. То е произведено от типичния за този район сорт „Гъмза“. Виното има красив черешов цвят. Ароматът е интензивен, но много нежен, с типичните за сорта нюанси на малина. Консумира се с червени меса и меки сирена.
Етикетите на всички вина от колекциите на винарска изба „Магура“ са истинско художествено произведение на изкуството и трудно могат да бъдат объркани, защото са копие на фрески от пещерата. Някои от тях са закачливи, но много интересни и са се превърнали в отличителна емблема на сериите „Медиум“, „Рабиша“ и „Тревите“, както и на ракията.
Районът на село Рабиша е събрал в себе си концепцията за тероар, благоприятен за развитието на червени и бели винени сортове.
През 2008 г. винарна „Магура“ започва създаването на собствени лозови масиви в селата Раяновци и Рабиша от сортовете „Пино Гри“, „Врачански мискет“, „Шардоне“, „Ризлинг“ и „Гъмза“.
Наградите
Първият златен медал за избата идва през 1974 година за бялото естествено пенливо вино. То е отличено на Международния панаир в Пловдив. През годините наградите за избата не спират. През 2000 година бялото естествено пенливо вино „Златна класика брут“ е отличено със сребърен медал на Международния конкурс за вина в София.
През 2002 година „Мерло“, реколта 2000 г., е отличено на Международния панаир за вино и спиртни напитки в Провайн, Франция.
През 2004 година „Шардоне“, реколта 2003 г., е обявено за вино на годината в конкурса „Винария“.
През 2006 година „Рандеву Кюве дьо Норд“, селекция 2003 г., е отличено със сребърен медал в най-престижния конкурс в света на виното Decanter world wine awards.
През 2012 година избата получава 7 награди на Международния конкурс в Княжевац. Винарна „Магура“ е отличена със седем сребърни плакета за вината „Каберне по Мерло 2009“, „Гъмза 2009“, „Магурска теменуга 2011“, „Шардоне 2010“, „Врачански мискет 2011“, „Мерло 2009“ и ракия „Белоградчишки скали 2011“.
През тази година се сменя собствеността и екипът работи по нови проекти за винарна „Магура“ с ребрандиране и обновяване на продуктовата линия.
Вината от марката могат да бъдат открити във всички големи търговски вериги на Бургас.
Фотоси за сайта на винарската изба запечатаха спомена от събитието.