Сряда, 21 Авг 2024
    
Бизнес Любопитно

Любимата винарска изба на Тодор Живков стъпи в Бургаски регион

  20.08.2024 11:50  
Любимата винарска изба на Тодор Живков стъпи в Бургаски регион

Изба „Магура“ показа класни вина на ценители на дегустация край брега на морето

Силвия Шатърова

Брега на морето и шума на вълните под подножието на морски фар избра винарска изба „Магура“ за първата си дегустация в региона. Ценители пристигнаха в хотелски комплекс „Марина кейп“, за да присъстват на парти, което собствениците на избата и хотелския комплекс в Ахелой ще превърнат в традиция. Присъстващите дегустираха пет от вината, които се произвеждат в известната винарска изба и се насладиха на ароматите на напитките.

Избата е една от най-старите и интересни в България, била е любима на бившия първи по времето на соца – Тодор Живков.

„Магура“ е създадена през 1967 година в село Рабиша, което е разположено в подножието на Дунавската равнина в Североизточна България.

Тя произвежда вина от най-интересните български сортове, които я отличават от всички останали европейски сортове – като „Врачански мискет“, известен като „Врачанска теменуга“, „Гъмза“, „Тамянка“. Лозята са от районите на селата Рабиша, Върбен, Орешец, Чернодъб, Изворово, Раяновци.

Емблемата на винарската изба е характерна и няма как да бъде объркана, защото идва от Галерията на прилепите в пещерата Магура, където трайно отлежават вината.

Точно в тази галерия отлежава и шампанизираното вино, с което бяха посрещнати гостите и с което започна презентацията.

На площ от 2800 кв.м и при постоянна естествена температура от 12 градуса, в тъмнината на пещерата виното придобива качествата, които го правят конкурентно на пенливите вина от областта Шампан във Франция. Пенливото вино се произвежда от винения сорт „Шардоне“ и е подходящо за консумация с риба и предястия.

Пенливото вино, което е една от запазените марки на винарската изба

 

Второто вино, с което гостите се запознаха, е от класната серия „Медиум“ и носи оригиналното име „Егоист“. То се произвежда от сорта „Совиньон блан“ , притежава жълтеникавозелен цвят, свеж и хармоничен вкус, аромати на сено, тропически плодове и цариградско грозде. Според сомелиера, представящ продуктите, може да се пие по всяко време на деня без закуска, подходящо е за консумация със салати, морски дарове и плодове.

Виното "Егоист", не бъдете обаче егоисти, споделете го с някого. Заслужава си

 

Виното „Оракул“ е произведено от сортовете „Мискет“ и „Ризлинг“. Това вино може да бъде подходящо за сирена и плодове.

Блестящата презентация завърши в края с томбола с въпроси, оказа се, че публиката добре познава историята на винарската изба

 

Четвъртото вино, което бе презентирано по време на дегустацията, е розе със закачливото име „Шуба дуба“. Виното е с цвят люспа от лук и има аромат на горски плодове.

За финал бе избрано виното „Девицата“, за което присъстващите все още говорят за естетическите му качества и аромати. То е произведено от типичния за този район сорт „Гъмза“. Виното има красив черешов цвят. Ароматът е интензивен, но много нежен, с типичните за сорта нюанси на малина. Консумира се с червени меса и меки сирена.

Етикетите на всички вина от колекциите на винарска изба „Магура“ са истинско художествено произведение на изкуството и трудно могат да бъдат объркани, защото са копие на фрески от пещерата. Някои от тях са закачливи, но много интересни и са се превърнали в отличителна емблема на сериите „Медиум“, „Рабиша“ и „Тревите“, както и на ракията.

 

Районът на село Рабиша е събрал в себе си концепцията за тероар, благоприятен за развитието на червени и бели винени сортове.

През 2008 г. винарна „Магура“ започва създаването на собствени лозови масиви в селата Раяновци и Рабиша от сортовете „Пино Гри“, „Врачански мискет“, „Шардоне“, „Ризлинг“ и „Гъмза“.

 

 

Наградите

 

Първият златен медал за избата идва през 1974 година за бялото естествено пенливо вино. То е отличено на Международния панаир в Пловдив. През годините наградите за избата не спират. През 2000 година бялото естествено пенливо вино „Златна класика брут“ е отличено със сребърен медал на Международния конкурс за вина в София.

През 2002 година „Мерло“, реколта 2000 г., е отличено на Международния панаир за вино и спиртни напитки в Провайн, Франция.

През 2004 година „Шардоне“, реколта 2003 г., е обявено за вино на годината в конкурса „Винария“.

През 2006 година „Рандеву Кюве дьо Норд“, селекция 2003 г., е отличено със сребърен медал в най-престижния конкурс в света на виното Decanter world wine awards.

През 2012 година избата получава 7 награди на Международния конкурс в Княжевац. Винарна „Магура“ е отличена със седем сребърни плакета за вината „Каберне по Мерло 2009“, „Гъмза 2009“, „Магурска теменуга 2011“, „Шардоне 2010“, „Врачански мискет 2011“, „Мерло 2009“ и ракия „Белоградчишки скали 2011“.

През тази година се сменя собствеността и екипът работи по нови проекти за винарна „Магура“ с ребрандиране и обновяване на продуктовата линия.

Вината от марката могат да бъдат открити във всички големи търговски вериги на Бургас. 

Фотоси за сайта на винарската изба запечатаха спомена от събитието.

 

 

 


Поморие
Крими Поморие