Вторник, 20 Авг 2024
    
Бизнес Бургас

Продължават проверките за законово упражняване на професията „Екскурзовод“

  20.08.2024 11:58  
Продължават проверките за законово упражняване на професията „Екскурзовод“

 

 

Продължават съвместните контролни проверки на Министерството на туризма с Комисията за защита на потребителите и Министерство на вътрешните работи на лица за законовото упражняване на професията „Екскурзовод“ и предоставяните от тях услуги за спазване на законовите изисквания по Черноморието и във вътрешността на страната.

На 8 август 2024 г. бяха проверени 6 лица, водещи групи с туристи в Несебър и Созопол. При едно от лицата е установено, че не е вписано като правоспособен екскурзовод в Националния туристически регистър (НТР), както и е установена липса на идентификационна карта, за което КЗП е предприела действия по съставяне на акт за установяване на административно нарушение.  

На 15 август 2024 г. бяха извършени проверки на 2 лица, които водят групи с туристи в гр. Балчик. При един от проверените е установено, че извършва екскурзоводска дейност без да е вписано в НТР, за което му бе съставен акт.

На 16 август 2024 г. са  извършени проверки и в гр. Велико Търново, крепостта „Царевец“ като КЗП е съставила акт на две лица за това, че едното от тях не носи на видно място идентификационната си карта, а другото –  не е вписано като правоспособен екскурзовод в НТР.

Проверките на контролните органи ще продължат през целия туристически сезон. Целта е гарантиране на законовото извършване на дейността от екскурзоводите и предоставяне на качествени професионални екскурзоводски услуги, оптимална защита за интересите на потребителите на туристически услуги и добър имидж на екскурзоводската професия.

Припомняме, че именно представителите на сдруженията на екскурзоводите в България сами поискаха на срещи с министър Евтим Милошев в навечерието на летния туристически сезон ясна регулация на професията и по-строг контрол – като превенция срещу нелоялните търговски практики и защита на българския туристически продукт.