Вторник, 20 Авг 2024
    
Бургас

Слаб интерес: За 32 директорски кресла в училища, едва 55 кандидати

  20.08.2024 12:19  
Слаб интерес: За 32 директорски кресла в училища, едва 55 кандидати

 

Френската гимназия-най-желана

 

Дона МИТЕВА

До края на работния ден вчера бе срокът за подаване на документи за вакантните директорски кресла. Просветното министерство обяви вторият транш на  конкурсите преди месец. За Бургаска област броят на школата бе 32, 13 от които  в областния център.

Подалите документи за явяване на конкурса са 55 души. Най-много желаещи да оглавят учебното заведение има за Профилирана гимназия за романски езици „Г. С. Раковски“. Без кандидати за директори са две училища в община Руен.

Сред училищата, които си търсят директор е и ОУ „А.Г. Коджакафалията“. За него знаем, че бившият му директор - Михаил Ненов, заемайки поста зам.-кмет освободи мястото, въпреки че законът му дава право да го запази и при изтичане на мандата в Общината да се върне в училището.

Обявен е и конкурс за ОУ „Братя Миладинови“, където през изтеклата учебна година се вихриха скандали и страсти, и бившата директорка Снежана Любомирова си подаде оставката в средата на учебната година. Нейното място зае Диана Ковачева. Тя вероятно  е след кандидатите, и ще се яви на конкурса, за да защити позицията си.

Двете изгревски училища „Йордан Йовков“ и „Добри Чинтулов“, също търсят кой да ги управлява.

Кандидати за директори в Бургас се търсят още за ОУ „П.К. Яворов“, училището в кв. „Победа“ – ОУ „Хр. Ботев“, СУ „К. Петканов“, Професионалната гимназия по химични технологии  „Акад. Н. Зелинский“ и Професионалната техническа гимназия.

Сред училищата от региона са ПГТ „Иван Вазов“, к.к. Слънчев бряг, СУ „Л. Каравелов“ – Несебър, Основно училище, ОУ „Петко Рачев Славейков“-  Карнобат, Средно училище „Христо Ботев“ – Камено.

За втори път се обявяват директорските места на училищата в Оризаре,  Снягово Струя, Ново Паничарево, които явно първия път не намериха подходящите хора за тяхното управление.

Конкурсът се провежда в две части: писмен изпит, който се състои в решаване на тест и събеседване. Освен решаване на казуси има и защита на концепцията за стратегическо управление на институцията.