Вторник, 20 Авг 2024
    
Бургас

Студенти разработват идейни концепции за „Дупката“ в Бургас

  20.08.2024 12:40  
 Студенти разработват идейни концепции за „Дупката“ в Бургас

Студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия ще разработят идейни концепции за преобразяване на пространството на бившия ГУМ до площад „Тройката, познато на жителите на града като „дупката“. Проектите ще бъдат разработени в рамките на десетата Лятна школа за студенти, която висшето училище провежда в Бургас. Домакинството на морския град на учебната инициатива се осъществява с подкрепата на Община Бургас като част от споразумението, което администрацията подписа с висшето училище по-рано тази година.
На представянето на заданието за десетата Лятна школа присъстваха кметът Димитър Николов и ректорът на УАСГ доц. д-р арх. Гичка Кутова – Каменова, заместник-кметовете инж. Чанка Коралски, Михаил Ненов, както и главният архитект на Община Бургас Тихомир Райчев. 
По време на срещата със студентите екип от архитекти на Община Бургас представи подробности за миналото на терена и неговото състояние в момента. 


Една от задачите пред бъдещите архитекти е да разработят проекти, които да запазят структурата на площад „Тройката“. В своите концепции те трябва да залагат на използването на материали, които предотвратяват образуването на топлинни острови, и внасянето на повече зеленина в района.
Сред условията са още осигуряването на места за отдих на живеещите в близост хора, както и запазването на историческата приемственост на мястото и неговите съседни обекти. Идейните концепции също така трябва да дават хармонично разрешение на развитието на централната зона, което в максимална степен да удовлетворява очакванията на хората.
Идейните разработки ще бъдат представени пред бургаската общественост. Преди да започнат същинската работа, студентите ще се запознаят с предложенията на бургазлии за това как да бъде преобразено мястото, което дълги години беше обект на съдебни спорове.
Провеждането на десетата Лятна школа на УАСГ е част от споразумението на Общината с висшето училище. Неговата цел е висшето училище да подпомага на Община Бургас чрез предоставяне на изследователски опит и експертен потенциал за решаване на проблеми в областта на градоустройството, включително осигуряване на квалифицирани кадри за посочените нужди.
От своя страна Общината ще съдейства на УАСГ чрез предоставянето на казуси от практиката за нуждите на обучението, както и за организиране на студентски практики в Бургас. Целта е по този начин да се запази и развива българското висше техническо образование, за да се подготвят специалисти с необходимите знания, умения и квалификация за успешна професионална реализация за нуждите на публичния и частния сектор.
Споразумението между УАСГ и Община Бургас е и първата стъпка към разкриването на филиал на университета в Бургас.