Сряда, 21 Авг 2024
    
Бизнес Бургас

Има ли причини за безпокойство от заливането на потребителите със стоки от Temu, Shein и AliExpress

  21.08.2024 12:14  
Има ли причини за безпокойство от заливането на потребителите със стоки от Temu, Shein и AliExpress

 

Все повече страни основателно се замислят за рисковете от масовото разпространение на пазарите в цял свят на стоки, които не преминават задължителни предварителни тестове. Това коментира Габриела Руменова, създател на онлайн платформата „Ние потребителите“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria по повод южнокорейското изследване, според което токсични вещества се съдържат в продукти, продавани през Shein, AliExpress и Temu.

„Това за пореден път потвърждава смисъла да се говори и да се разяснява в дълбочина какви последици могат да настъпят за потребителите при употребата на продукти с неясен произход или  рискови за здравето химични вещества“, каза още Руменова, цитирана от Investor.bg.

„Досега изглеждаше, че европейските държави се опитват да саботират платформи, базирани в Китай. Последното изследване обаче идва от азиатска страна, която макар и член на ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие), не е част от Европейския съюз. Макар да става дума само за 144 продукта, изследването е установило множество нарушения, а използваните химикали като диоксан, фталати, олово, формалдехид водят до сериозни рискове за здравето. ЕС много трудно може да проследява качеството на продуктите от Китай, особено когато става дума за продажба през дигиталните платформи.“, посочи тя.

„Купувайки директно от тези търговци, влизаме във връзка, без тя да е проследена от европейските институции, което им отнема възможността те да осъществят нужния контрол“, отбеляза тя и препоръча да се пазарува от платформи, базирани в страни от ЕС.

Руменова подчерта, че като потребители няма как да сме сигурни, че стоките покриват задължителните европейски стандарти за безопасност, но отговорността за това е на производителите и търговците на дребно. Според нея можем да допуснем, че част от тях отговарят на изискванията в държавата, където са произведени, но не и на по-високите в ЕС. Тя обърна внимание и на това, че макар повечето стоки да идват от Китай, те се произвеждат в различни цехове и това позволява друга част от тях да покрива европейските регламенти и директиви, защото се произвеждат за европейския пазар. 

„Вече говорим не само за дрехи, които са най-масово пазарувани през интернет, за които допускаме, че може да има рискове. Става дума за най-различни продукти – обувки, сандали, части от обувки с най-различни химични вещества, които могат да увредят нашето здраве, каза още Руменова. Тя обърна внимание и на поръчването на електрически уреди, при които може да се стигне до късо съединение, пожари и други инциденти.