Сряда, 21 Авг 2024
    
Поморие

Почетоха паметта на Цар Симеон

  21.08.2024 12:53  
Почетоха паметта на Цар Симеон

 

Отбелязването на 1107-годишнината от славната Ахелойска битка започна с тържествено шествие под съпровода на Представителния духов оркестър на Военноморските сили – Варна и с участието на децата от школите към Народно читалище „Светлина 1934“. В памет на загиналите в сражението воини беше отслужена заупокойна молитва пред мемориала на Цар Симеон Велики. По-късно там бяха поднесени венци и цветя.

Кметът на град Ахелой Димитър Нейчев и кметът на община Поморие Иван Алексиев приветстваха всички присъстващи, припомняйки високата историческа стойност на решителната битка между българи и ромеи, състояла се на 20 август 917 година. За празника експозе на тема „Златния век на Цар Симеон Велики“ представи проф. Христо Матанов – дългогодишен преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”.

„Това е история, ние трябва да я помним и да я предаваме на нашите деца. По-важното е, че всяка година на тази дата, всички ние, потомците на Цар Симеон и воините му, сме в Ахелой, за да се поклоним и да отдадем нужната почит към загиналите. Благодаря на всички вас, че сте тук, за да сведем заедно глави с благодарност“, каза кметът на община Поморие Иван Алексиев.

Председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев, кметът на Каблешково Ивайло Душев, общински съветници, общественици и стотици жители и гости на Ахелой също уважиха събитието.

Програмата продължи на откритата сцена в градския парк с концерт на странджанския славей Жечка Сланинкова, Ирена Станкова и приятели. Програмата, организирана от Кметство Ахелой, Народно читалище „Светлина 1934“ и Община Поморие, завърши с красива заря.