Сряда, 21 Авг 2024
    
Бургас

Росица Димова, психолог: „Тийн фестивалът е в крак с новото време“

  21.08.2024 13:42  
Росица Димова, психолог: „Тийн фестивалът е в крак с новото време“

 

 

Дона МИТЕВА

Отшумя най-младежкия фестивал в Бургас, този, който събра над 16 хиляди млади хора на Морска  гара - „Тийн Буум Фест“.

На фона на всички снимки и видеа, пуснати в социалните мрежи, на които се вижда как деца дишат райски газ, други пушат вейпове със забранени субстанции, нормално е да се помисли, че при струпване на толкова млади хора това  ще се случи и на този фестивал.

На противното мнение е Росица Димова, председател на Общински съвет по наркотични вещества в Община Бургас, която и двата дни бе сред младите хора във фестивалното пространство. Без да твърди, че е била на всякъде, тя казва, че не е видяла млади хора с балони. От една страна защото охраната на фестивала е била много добра, а от друга заради присъствието на  много родители.

„Тийн фестивалът е фестивал от различно естество и е в крак с новото време.

Идеята се роди по време на пандемията, когато младите хора бяха основно в онлайн пространството. Новите приложения родиха и нови герои, които присъстват в ежедневието на тези млади хора много повече от родители и приятели. Тийн фестивалът дава възможност да се срещнат със своите идоли и да си вземат автограф и снимка.

Идеята от самото начало беше тези инфлуенсъри да публикуват клипове с каузи, които ние (тук сме няколко институции от община Бургас) подкрепяме. Тази година беше - Избери доброто.

Негативът е, че е през летните месеци е много топло и че понякога децата не могат да вземат повече подписи от своите любимци, но трудно може да се направи такава организация, че всички да са доволни“, коментира Росица Димова. Тя смята, че за всички болни проблеми, които завладяват младите  хора трябва да се говори, а не назидава.

Не отрича, че 14 -15 годишни младежи се забавляват с райски газ. „Това е възрастта, в която младите хора са най-любопитни“, казва психоложката и продължава: „Най-много такива прояви като гледам има в големите курортни комплекси, където всички са отишли да се забавляват. Най-много са вечер в дискотеките, а по-младите се събират вечер и  градинките“ .