Сряда, 21 Авг 2024
    
Бизнес Бургас

В пика на сезона: Работници от Непал и Шри Ланка изчезнаха

  21.08.2024 15:06  
В пика на сезона: Работници от Непал и Шри Ланка  изчезнаха

 

Дона МИТЕВА

Трима от петнадесетте работници, дошли да се трудят в хотел в Слънчев бряг, са изчезнали, съобщи в ефира на националната телевизия Пламен Копчев, председател на Съюза на  собственици на хотели в Слънчев бряг. „На втората седмица след пристигането си изчезнаха. Ние сме предупредили служба „Миграция“ чрез фирмата, която помогна за тяхното наемане“, каза той и подчерта, че останалите техни сънародници са много добри служители, а набавянето им струва много усилия и средства.

Да не се забравя и това, че в началото на лятото се залагаше много на работната ръка от трети страни, която да компенсира поне до някъде липсващата родна.

По информация на полицията в Бургас са регистрирани четирима изчезнали - трима от Непал и един от Шри Ланка. Няма данни да са напуснали страната.

 „Има такива случаи, конкретно за този не съм информирана, но знам за такива хора от трети страни, които работят по фабриките. Ползват ни за трамплин към Европа. Няма как да бъдат ограничени“, коментира Диляна Цонева, председател на Бургаската регионална туристическа камара.

Десислава Димитрова, също член на БРТК даде своята гледна точка: „Ние работим с работници от Египет. По принцип, за съжаление има такива случаи, за щастие конкретно при нас няма. Но това е по простата причина, че нямаме инструмент, с който да ги спрем“.

Тя е категорична, че има проблем и  при удължаването на документите. Не са били дадени ясни указания какви документи ще са необходими при удължаване на визите и те са имали препятствия. „Въпреки всичко следващата седмица чакаме да си получим удължаване на 13 човека и за щастие нямаме нито един избягал“.

По отношение на това дали могат работниците от трети страни да бъдат ограничени само у нас, тя каза: „Всеки един, който е влязъл в България, а ние сме във въздушното шенгенско пространство, може да отиде на летище, което и да било и замине някъде другаде, ако си е купил билет, примерно за Италия“.

Що се отнася до контрола, тя е категорична, че има в повечето случаи добър контрол и дава пример: „При нашите служители от Египет един си бе позволил да попита в посолството дали с тази виза може да отиде в Италия. Посланикът ни сигнализира и ние казахме „спрете му визата“. И той не получи виза“.