Сряда, 21 Авг 2024
    
Бизнес

Приеха актуализираната инвестиционна програма във ВиК сектора

  21.08.2024 16:53  
Приеха актуализираната инвестиционна програма във ВиК сектора

 

Областният управител проф. Мария Нейкова: „Водещата роля на кметовете в планирането на инвестиционната програма на ВиК вече дава резултат“

 

Днес се проведе извънредно заседание на Асоциацията на ВиК, с председател областният управител проф. Мария Нейкова, на което беше гласувана актуализацията на годишната инвестиционна програма във ВиК сектора за 2024 г. Това се наложи по искане на общините на проведеното на 30.04.2024 г. редовно заседание на Асоциацията на ВиК, на което те изразиха несъгласие с начина на изработване на инвестиционните програми от ВиК дружеството и несъответствието между намеренията на ВиК оператора и капиталовите програми на общините. По разпореждане на областния управител бяха проведени работни срещи във всички общини между кметовете и ВиК оператора, на които присъства и заместник областният управител Владимир Крумов.

С цел подобряване на комуникацията и доброто взаимодействие такива срещи ще се провеждат вече всяка година преди приемането на капиталовите програми и бюджети на общините, за да се синхронизират с инвестиционните намерения на ВиК и да се защити обществения интерес. Присъстващите кметове изразиха положителна оценка от новия начин на планиране на дейностите и установения добър диалог между общините и ръководството на ВиК.

„Целта беше да се създаде диалог между общините и ВиК оператора и по предложение на общините в инвестиционната програма да бъдат включени за реализация приоритетни за тях обекти, съобразени с възможностите на ВиК оператора“, коментира проф. Нейкова.

Областният управител предложи представители на общините и на Областна администрация Бургас да бъдат включени в комисиите за избор на изпълнителите по инвестиционната програма на ВиК. Това идва в отговор на коментари на кметове, че не могат да осъществяват контрол върху фирмите изпълнители на обекти в техните общини. Жителите им негодуват за некачественото изпълнение на възстановителните дейности по пътната инфраструктура след подмяна на водопроводи и за целта негативите понасят кметовете, които нямат възможност да контролират, изискват и санкционират фирмите. Ако ВиК операторът приеме предложението на областния управител кметовете и областният управител ще могат да осъществяват контрол върху дейността на изпълнителите.

С гласуваните днес изменения в инвестиционната програма на ВиК сектора ще се гарантира изпълнението на следните дейности: ремонт на ПСПВ „Камчия“, ремонт на язовирна стена и обслужващ път при язовир Камчия, ремонт на водовземна кула на язовир Порой, подмяна на водопроводи по населени места, основен ремонт на помпена станция Дрянковец, ремонтни дейности на пречиствателна станция Стоилово, ремонтни дейности по водоеми, продължаване на проекта за водоснабдяване на селата Маринка, Твърдица и Димчево, изграждане на водомерни и арматурни шахти по места, доставка и монтаж на централни водомери, както и реконструкция на битово-фекални канализации в общините и др.

Актуализираната и подобрена инвестиционна програма във ВиК сектора за 2024 г. е на стойност приблизително 38 милиона лева. По искане на общините ВиК ръководството трябва да информират членовете на Асоциацията на ВиК до м. октомври дали ще успеят да реализират в цялост инвестиционната си програма за 2024 г. и какъв процент от дейности биха прехвърлили за следващата календарна година. Всички се обединиха около предложението да се настоява да продължи финансирането на общините със средства от Националната инвестиционна програма, за да могат да реализират проектите си.

Друга голяма тема на заседанието беше липсата на вода по населени места и търсене на трайно решение в бъдеще, така че да няма население без водоподаване. От ВиК обърнаха внимание, че е необходимо кметовете на общини да инициират търсене на нови водоизточници. По време на дискусията се акцентира, че жителите от населени места, които са на воден режим, не спазват забранителните заповеди на кметовете да не използват водата за поливни дейности, като призовават към отговорно отношение към разходването на водата. В някои общини предстои обследване за нови водоизточници, след което ще се пристъпи към сондажи.

С подновяването на ВиК инфраструктурата членовете на ВиК Асоциацията изразиха надежда загубите на вода да се намали и с изпълнението на инвестиционната програма и реализирането на бъдещите сондажи населението на област Бургас да остави в миналото пресъхналите чешми.