Четвъртък, 22 Авг 2024
    
Бургас

Предлагат да се изгради бюст – паметник на цар Фердинанд на пристанището

  22.08.2024 14:53  
Предлагат да се изгради бюст – паметник  на цар Фердинанд на пристанището

 

Дона МИТЕВА

Бюст-паметник на цар Фердинанд да бъде издигнат в пространството между главния вход на Конгресен център и сградата на Магазия ще се предложи за гласуване на предстоящата в края на месеца сесия на ОбС – Бургас.

Предложението е на кмета Димитър Николов и е адресирано до председателя на местния парламент. То е направено въз основа на писмо от проф. Димитър Стоянович, който е в основата на тази инициатива. Като основен мотив  за него се изтъква, че на 18 май 1903 година / когато е имения ден на Фердинанд/, като княз той открива бургаското пристанище.

Малко известен е фактът, че през 20-те и 30-те години на миналия век е имало барелефи на цар Фердинанд и на двете пристанища – бургаското и варненското. След 1944 година тези барелефи са били префасонирани на комунистически лидери – Георги Димитров и Тодор Живков.

Днес бе проведено съвместно заседание на постоянните комисии по устройство на територията, по култура и читалища и по образование към Общинския съвет, където бе разгледана документацията по предложението.
Очакваше се съветниците да дадат положително становище, облечено в законосъобразна формулировка, която да бъде представена  пред държавната власт, тъй като теренът е държавен.

Заседанието, ръководено от председателя на комисията по култура Тодор Ангелов,  гласува положително за идеята, но не направи конкретно предложение за формулировката, като законосъобразно основание да се гласува на заседанието на малкия парламент.

От представената на комисиите документация е видно, че е проведено обществено обсъждане на 31 юли. Ден по-рано  е входирано особено мнение на арх. Христов, в което той подчертава, че изборът на място е „крайно неподходящ“ и мотивите са „семпли“.

Представена е и количествено – стойностна сметка в размер на 6748,72 лв. с ДДС.