Четвъртък, 22 Авг 2024
    
Общество

Костадинов: Големият въпрос е какво ще прави Радев, ако Главчев предложи същото правителство

  22.08.2024 15:24  
Костадинов: Големият въпрос е какво ще прави Радев, ако Главчев предложи същото правителство

Георги  РУСИНОВ

 

Големият въпрос е какво ще прави президентът Румен Радев, ако Димитър Главчев предложи същото правителство. Това заяви в Бургас пред медии лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Дори и да приемем, че в крайна сметка Калин Стоянов бъде сменен, ние нямаме гаранция, че няма да се измъкне някой друг Калин Стоянов, някой от многобройните анонимни полицаи, намиращи се на по-ниско ниво в системата на МВР. Последните 10 дни видяхме безпрецедентни политически протести във вътрешното министерство. Само си представете за нещо подобно да бяхме свързани от „Възраждане“. Щяха да ни обвинят в преврат и най-вероятно щеше да има арести вече. А ние виждаме как министърът на вътрешните работи организира протести в своя подкрепа. Той възприема министерството като своя собственост. Един политически лидер го предлага за водач на неговата партийна листа. И виждаме как това не събужда абсолютно никакви притеснения у прокуратурата“, коментира той.

Костадинов също така заяви, че в момента цялата държава е заложник на един човек и неговата собственост.

„В този ред на мисли не сме оптимисти за състава на следващия служебен кабинет, който най-вероятно ще повтори състава на този. Главчев самият каза, че е доволен от работата си и се гордее от свършеното от него. Остава да видим само развръзката кога той ще върне мандата и ще бъде насрочено заседанието на правителството. Хипотетично е възможно да има и продължение на тази завързана ситуация. Представете си, че Главчев занесе папка, в която фигурира името на Калин Стоянов. Тогава очевидно Радев няма да подпише, а може и да подпише пък. Ние живеем в ситуация, в която нямаме никаква представа как ще се развият събитията с оглед много тежките зависимости на всички политически играчи, без „Възраждане“, посочи той.

Лидерът на партията заяви, че това, което са искали те и са предложили е допълване на списъка с кандидатите за позицията на министър-председател.

„Само че не срещнахме подкрепа тогава. В интерес на истината се заговори неофициално за свикване на извънредно събрание на парламента. Ние от „Възраждане“ казахме, че можем да съберем цялата група от днес за утре. Оказа се, че почти никой не може да го направи. Половината от депутатите в момента са извън страната – по острови и други екзотични локации. Няма как да се направи такова извънредно събрание, което означава, че отиваме на първото редовно, което е на 4 септември, а дотогава отдавна ще е изтекъл срокът“, уточни Костадинов.

Убеден е в това, че ситуацията със сигурност е непредсказуема.

„Президентът тълкува Конституцията, както си иска. Христо Иванов – авторът на конституционните поправки пък му е дал перфектната възможност да си я тълкува, както иска. Тя може да бъде прескачана, заобикаляна. Би следвало, ако Радев продължи своята принципна позиция за Калин Стоянов да не подпише указът за назначаване на парламента, ако името му фигурира. Но имайки предвид ситуацията, може да се случи и точно обратното. Точно затова не знаем. Не може до безкрай до отлагаме изборите. В интерес на истината 27 октомври е малко по-добре, защото така малко повече се отдалечава кампанията от първия учебен ден. Не бива да забъркваме една от най-хубавите дати в българския календар“, посочи той.

Костадинов коментира и темата с изведения от техен член във Варна списък на учители, които са се подписали против поправките в закона за образованието, с които беше забранена ЛГБТ пропагандата в училище.

„Списъкът е публичен. Хората ни от Варна са си изкарали имената от него и те са 26 човека за този град, а са 400 общо. Влезте и проверете за Бургас. Със сигурност има. Ние сме пускали 4 сигнала до прокуратурата за ЛГБТ пропаганда в училища и досега не е имало досъдебно производство. Сега ще пуснем сигнал срещу тези, които са организирали тази подписка. Нормално ли е да има директори, учители и училищни психолози, които да искат да се прави хомосексуална пропаганда?! Има ли нещо нормално учители да нарушават закона?“, каза лидерът на „Възраждане“.

По думите му и бургазлии имат право да знаят кои учители искат да прекарват хомосексуална пропаганда в училищата и бе категоричен, че изнасянето на имената им от подписка не е нарушаване на личните им данни.