Неделя, 01 Сеп 2024
    
Бургас Култура

Рекорден брой творци взеха участие в третия Национален литературен конкурс на БМФ Порт Бургас

  23.08.2024 12:34  
Рекорден брой творци взеха участие в третия Национален литературен конкурс на БМФ Порт Бургас

 

Темата е „Морето, което сближава всичко далечно”

 

Магията на морето успя да вдъхнови рекорден брой любители на поезията и прозата в третото издание на Националния литературен конкурс, организиран от БМФ Порт Бургас. Темата „Морето, което сближава всичко далечно”  провокира над 160  автори от 64 населени места в страната. Тази година престижната надпревара се радва дори и на международно участие в лицето на 70-годишен творец от Аржентина, както и 40-годишна писателка от Обединените Арабски Емирства.

Третото издание на литературния конкурс се проведе в 4 категории – „Проза" и „Поезия – до 18 години и „Проза" и "Поезия” – над 18 години. Най-младият участник е на 8 години, а най-възрастният – на 89. Творбите им са предадени на компетентното жури в състав: популярната бургаска поетеса Елка Василева, писателят–маринист и носител на плакет „Петко Росен” за проза /2023/ Динко Динков, Весела Джунджурова – представител на „БМФ Порт Бургас”.

Победителите ще бъдат обявени на 10 септември, вторник, 2024 г. от 18 часа на официална церемония по награждаването в двора на Дома на писателя - Бургас, която ще бъде излъчена онлайн във Фейсбук страницата на информационен сайт „На брега”. Входът за церемонията по награждаване е свободен.

Класиралите се на първо, второ и трето място във всяка от четирите категории ще получат големи парични награди и книги. Отличените творби ще бъдат публикувани в специализирани сайтове за литература.

 „БМФ Порт Бургас” е концесионер на двата пристанищни терминала от 2012 г. и оттогава активно присъства в обществения живот на града. Дружеството обяви първия си литературен конкурс през 2022 г., с цел да подкрепи  литературната традиция в морския град, да съдейства за откриването и популяризирането на нови литературни дарования, да поощри създаването на произведения, пропагандиращи характерните за съвременния човек морални ценности. За три години, надпреварата се разви значително и успя да привлече общо 414 творци на всякаква възраст. Рекордният брой участници доказва, че целта е постигната.