Неделя, 01 Сеп 2024
    
Култура Созопол

Днес в Созопол! Музикални шедьоври под звуците на морските вълни

  24.08.2024 09:14  
Днес в Созопол! Музикални шедьоври под звуците на морските вълни

Началото на морското турне на цигуларя Иван Стайков и пианистката Венета Нейнска бе ознаменувано с огромен успех. Зеленият Образователен Център в Шабла едва успя да побере всички желаещи да посетят концерта, а музикантите бяха извикани с аплодисменти на крака за цели три биса. Часове преди втория “Концерт с история: Покана за танц” в Градската Художествена Галерия в  Варна, двамата виртуозни музиканти споделиха своите музикални идеи, мисли и мечти специално за аудиторията на “Черноморски фар”.

 

Каква е историята, която искате да напишете с Вашето музициране?

 

Иван Стайков: Моята професия е да провокирам емоции в хората. С това е свързана и историята, която искам да напиша - споделени емоции, емоционална симбиоза между артист и публика. Само тогава изкуството има смисъл - задава въпроси, променя съдби, сплотява, обединява.

 

Венета Нейнска: За мен общуването с публиката е от първостепенно значение. Обичам опознаването на хората, които слушат музиката ни - техните въпроси, внимание и интерес ме трогват и се надявам, че с изкуството ни ще успеем да им се отблагодарим за сърдечния прием, с който винаги ни възнаграждават.

 

Свирите на много специална цигулка. Разкажете ни повече за нея - влияе ли се тя от черноморския климат?

 

Иван Стайков: Така е! Наистина е специална! Изработена е в Неапол от Йозеф и Антонио Галиано през 1809г., членове на добре позната и уважавана фамилия през последните 300 години в Италия и света. Инструментът съчетава в себе си изящност на формите и благороден звук. За разлика от климатиците, морският въздух й се отразява чудесно, защото бреговете на Неапол са в душата й!

 

Кое е любимото Ви произведение от програмата на Концерт с история: Покана за танц?

 

Иван Стайков: Програмата ни със страхотната пианистка Венета Нейнска е внимателно подбрана и включва много от “перлите” на танците. Не бих могъл да кажа кое от произведенията мине по-любимо от друго. Програмата ни минава през меланхолията на славянската душа, незабравимите унгарски мелодии, пламенното аржентинско танго и еклектиката от емоции на румънските танци на Бела Барток. Мога да гарантирам едно - изпълнявам всички тях с голяма наслада!

Венета Нейнска: Аз също изпитвам огромно удоволствие да партнирам на Иван Стайков във всяко едно от подбраните произведения, но особено се забавлявам на допълнителните творби, които подаряваме на публиката в края на концерта, които не са част от официалната програма. Каним всички Ваши читатели да ги чуят на 24 август в Археологическия музей на град Созопол и на 26 август в Морското казино в Бургас. И двата концерта започват в 19:30ч.

Концерти с история продължават морското си пътешествие, а билети ще намерите на касите на EasyPay, както и онлайн на EpayGO.bg.