Неделя, 25 Авг 2024
    
Бизнес

Летният сезон по Българското Черноморие върви към провал

  24.08.2024 13:30  
Летният сезон по Българското Черноморие върви към  провал

 

 

Хотелиерите по Българското Черноморие започват да опровергават оптимистичните прогнози на служебния министър на туризма Евтим Милошев, че туристическият сезон върви с резултати, които ще го направят най-добрия въобще за страната и дори ще надмине предковидната 2019 г. „Летният сезон върви към пълна катастрофа с празни плажове през месец август заради по-малкото българи и румънци през тази година“, заяви за TravelNews Ивелин Кичуков, председател на Българската асоциация за туризъм. Според него това е най-слабият сезон през последните години. От Черноморец до Резово е празно през цялата седмица, а на 50% се пълнят хотелите и плажовете само за уикендите. Дори свободните зони без шезлонги и чадъри са полупразни. Най-зле е положението в Приморско, Китен, Ахтопол, Лозенец, Царево, а по-добра е заетостта в Созопол. Традиционно на юг идват още чехи, поляци, унгарци и словаци, но тази година са по-малко и почти липсват.

„Всички българи и румънци са в Гърция въпреки големите жеги. Обиколих от Кавала до Халкидики и навсякъде е пълно с наши туристи, като не ги спират по-високите цени и въвеждането на такси за шезлонги и чаръди“, коментира Кичуков. Обикновено българите избягваха Гърция през август заради по-големите горещини, но тази година са такива и у нас. Освен това не отиваха в южната ни съседка в пик сезона и заради по-скъпите нощувки.

„Сезонът е и тотал щета и заради липсата на държавна политика  в туризма, както и адекватна реклама, която да е насочена към българския пазар от страна на ресорното министерство. Разединението в бранша също води до това, че всеки се спасява поединично, вместо да се обединим и да промотираме дестинациите си пред собствения ни народ“, отбеляза Ивелин Кичуков.

„Не съм съгласен, че сезонът е много добър и ще надминем 2019 г. Това категорично няма да се случи. Туристите са по-малко и финансовите резултатите са по-ниски. Затрупани сме с 20 до 40% намаления, което показва, че хотелите не са пълни“, коментира пред TravelNews Венцислав Танчев, собственик на хотел Wave resort край Поморие. Румънският и българският пазар са надолу и са със сериозен спад. Висококатегорийните хотели по Черноморието ни са най-потърпевши, защото българите и румънците отиват в хубавите хотели в Анталия. Средният клас пък са в Гърция. По-нискокатегорийните хотели не са толкова потърпевши и имат добра заетост. Единствено се забелязва сериозен ръст на британския пазар за дестинация като Слънчев бряг, и с около 3% повече поляци, чехи и украинци.

Най-зле е положението по Северното Черноморие, където освен по-малкото българи, има сериозен отлив и на румънци заради ремонта на Дунав мост при Русе и огромните опашки с чакане по 4 часа на граничния пункт при Дуранкулак. „Сезонът върви като миналата година, а на места дори и по-зле. Дори приходите на хотелиерите и ресторантьорите да са по-големи, разходите през тази година са значително по-високи. Така, че крайните резултати като печалби ще са по-ниски“, обясни Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци. Според него големите намаления на цените и промоции на хотелите през месец август показват, че сезонът не е добър. Щерев посочи, че в Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Албена и другите курорти по Северното Черноморие отчитат сериозен спад на българските и румънските туристи. Той подчерта, че има увеличен чартърен поток от румънския пазар към Гърция и Турция. Освен това на Северното ни Черноморие има и по-малко германци и англичани заради липсата на чартъри до Летище Варна.

Блокираният Дунав мост отблъсна северните ни съседи, които тази година идват по-малко, а също огромните опашки от чакащи автомобили от 4 до 6 часа на граничния пункт при Дуранкулак, каза Гриша Фиданов, собственик на веригата хотели „Грифид“ в Златни пясъци. Той е тотално отчаян, че липсва държавна политика в туризма.

Около 20% спад на посещаемостта от туристи отчитат хотелиерите в Кранево и Балчик. „Като цяло го няма обичайния наплив от туристи в Кранево, който е традиционен за първата десетдневка на август“, посочи Станислав Димитров, управител на хотел „Кристел парк” в малкия курорт. Димитров добави, че всички негови колеги, не само от Кранево, но и от Балчик, отчитат спад в броя на гостите си, като при някои от тях става дума за над 40% по-малко посещения.

Най-добре е положението в Слънчев бряг, който събира туристи от цяла Европа. Липсата на българи и румънци обаче се учеща и там, тъй като плажовете не са пълни през седмицата. „Една идея е по-добре положението от миналата година в Слънчев бряг, тъй като има сериозен ръст на англичаните“, каза Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), който е собственик и на хотел „Колизеум“ в курорта. Той забелязва през тази година наплив на българите, които живеят в Западна Европа. „За съжаление отново имаме министър, който не е професионалист от бранша. Той е сървайвър и само прави пиар акции. Евтим Милошев започна много добре, но вече го удари само на пиар акции“, коментира Налбантов и допълни, че ситуацията е същата като при предната министърка Зарица Динкова.

Зам.-председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг и собственик на хотел „HI Hotels Imperial Resort“ Елена Иванова, отбеляза, че комплексите на първа линия отчитат добра заетост през тази година. „Хотелиерите трябва да се ориентират към нови маркетингови подходи за привличането на туристи, а не да се чакат туроператорите да напълнят базите“, отбеляза тя. Иванова е започнала да работи с повече онлайн резервационни платформи и каналите в социалните мрежи. Европейците вече искат да пътуват сами, а не с туроператори с конкретни дати, обвързаности и групи. Те искат да пътуват сами, да си купят отделно самолетни билети и да си резервират места за настаняване, които на тях има харесват. „Българските хотелиери трябва да осъзнаят новата реалност и да работят в тази посока, а не да разчитат само на туроператорите“, подчерта тя. Затова държавата трябва да започне да работи в посока на стимулиране на повече авиокомпании, включително и нискотарфните, да летят до Българското Черноморие.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Старши комисар Емил Павлов: Личният ми избор е да съм полицай, не бих приел да стана министър
  25.08.2024 13:44      

С мен не са водени разговори на тази тема и не бих приел такова предложение. Това е моят личен из