Неделя, 25 Авг 2024
    
Култура Созопол

Към корените – филм за художника Йоргос Гунаропулос се завръща в родния му Созопол

  24.08.2024 17:37  

Премиерата на филма през 2023 г. в лятното кино на Созопол

С Елисавета Станчева разговаря Светлин Светлев

“Йоргос Гунаропулос от Созопол” е филм за родения в Созопол художник, постигнал световна известност, какво още разказвате там?


Разбира се център на нашия интерес е личността на твореца, но покрай това разказваме и други истории, например тази за правнучката на художника, която за пръв път стъпва в градчето, от къде идва родът ѝ. Там тя се отправя в търсене на старата къща, където е живяло семейството ѝ, а покрай това научава за созополските предания, които се пазят и в спомените на Гунаропулос – като тези за фантастичните морски създания, които намираме и в картините на художника .

Вие вече веднъж показахте филма в Созопол, защо отново се връщате там?


Не само се връщаме, а това се случва точно една година след премиерата на филма, която също беше на 27 август, но пред 2023 г. Тогава лятното кино се препълни, беше изключително емоционално събитие, изпълнено със сълзи, но и с много щастие. Иска ми се гражданите и гостите на морското градче да имат още една такава вечер – аз лично след такива срещи с публиката се чувствам заредена за много дни напред.

Кадри от филма

 

Всъщност във филма участват и созополчани?


О, да, те разказват това, което знаят за художника – така главният архитект на града – Радост Георгиева показва архивни  карти, председателят на българо-гръцкото дружество Аспасия Порожанова пък разгръща стари книги, но не само те – самият град, морето, островите също са важни герои във филма, заснети по много красив начин от Ясен Харалампиев.

Филмът е част от нещо по-голямо - в Созопол вече има паметник на художника, а също и изложба с негови произведения?


Да, може да се каже, че Гунаропулос вече солидно присъства в родния си град -  внучките му направиха дарение с ценни негови произведения, които са част от постоянната експозиция на художествената галерия, а на един от малките площади в Стария град се намира и неговия паметник. Също така, бургаската издателска къща “Знаци” издаде изследването, което направих – “Гунаропулос. Триумф на светлината”, посветено на “българската следа” в  биографията на художника; то вече се намиране само в основните библиотеки у нас, но и в Гърция – благодарение на атинския музей “Г. Гунаропулос”.

Вижте трейлъра на филма тук: https://youtu.be/dM8rLNjPQzY?si=zTpccH_QAGB2KNHn

Три женски фигури, появяващи се от морските скали, 1975

А как се приема самият филм от публиката?


Прожекциите, които сме имали до момента са преминавали при пълни зали. Да, ние винаги се стараем да направим така, че всичко това да е подарък за зрителите и те да не заплащат билети, но мога да Ви кажа, че през февруари в София направихме експеримент – никъде не обявихме, че входът ще е свободен и пак – салонът на кино “Влайкова” се напълни и имаше хора, които трябваше да си намерят място например върху новия мокет (той тъкмо беше сменен, затова отбелязвам). :)

Върху плаката има знаци, че филмът е пътувал и по света?


Да, за Гунаропулос и Созопол вече знаят хора например в Бангалор, Индия или пък Лас Крусес в Ню Мексико, където филмът бепе излъчен. Особено щастлива съм, че преди няколко дни спечелихме награда за най-добър документален филм от фестивал на остров Самотраки, много се вълнувах, защото на финала се състезавахме с един гръцки филм и…спечелихме! Така, с тази история, се завръщаме в Созопол - да напомним за филма, а и да разкажем на хората там, какво сме постигнали междувременно.

Филмът “Йоргос Гунаропулос от Созопол” може да видите на 27 август от 20:30 часа в лятното кино на град Созопол при вход свободен.