Понеделник, 26 Авг 2024
    
Бургас Култура

Бургас ще си обучава и артисти в нов филиал

  26.08.2024 14:09  
Бургас ще си обучава и артисти в нов филиал

Георги РУСИНОВ

 

Нов филиал на висше учебно заведение е на път да стъпи в Бургас. До кмета на общината Димитър Николов е постъпило такова искане от Театралния колеж „Любен Гройс“. В комисията по образование темата не бе широко дискутирана, но бе приета с пълно мнозинство от четиримата й присъстващи членове.

Заместник-кметът по образование Михаил Ненов коментира пред журналисти, че по този начин се отговаря на нуждата на бизнеса в района, тъй като има глад за артисти и специалисти в изкуствата. Той отчете, че и това е чудесен начин децата от изключително успешното, по думите му, училище по изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ да могат да продължат висшето си образование в родния Бургас. Ненов посочи, че успешната ни актриса Мария Бакалова е възпитаник именно на Музикалното училище, както е известно сред бургазлии.

„В същото време самата икономика на Южното Черноморие е свързана с постоянното производство на културни продукти, като това не са просто аниматорите в хотелите. Знаете, че хотелските вериги инвестират в създаване на качествено културно съдържание, да не говорим за изключително интензивната културна програма на Община Бургас“, каза той.

Заместник-кметът добави, че няма нищо случайно в желанието на Театралния колеж да разкрие филиал в Бургас и че това е свързано със спецификите на областта ни и бизнеса в нея.

„Една от специалностите на Софийския университет „Мултимедия и звукозапис“ е ориентирана към огромния брой музикални и сценични събития, които се провеждат, както на територията на общината, така и на територията на останалите населени места. Фестивали като „Аполония“ и този, който наскоро се проведе в Поморие. Да не говорим, че почти всички заведения и хотели имат нужда от озвучаване и артистична програма за събития, които провеждат. Т.е. това е част от една цялостна политика, която има за цел да удовлетвори глада за специалисти, който се наблюдава на територията на областта“, заяви Ненов.

В тази връзка и идването на „Любен Гройс“ в Бургас е естествено и закономерно и ще създаде, много възможности, както за завършващите абитуриенти, които са се ориентирали към творчески професии, да получат образование в родния град, така и на вече упражняващи професията самодейци.

„Има доста такива състави и театрални школи, които са изкушени по един или друг начин по актьорското майсторство. Това ще им даде възможност да се обучават тук на място и да придобият професионална квалификация за да могат пълноценно да упражняват тази трудоемка професия и в същото време да удовлетворят нуждата и на бизнеса“, поясни заместник-кметът.

Две са специалностите, които филиалът ще предлага на първо време – „Актьорско майсторство за театър“ и „Актьорско майсторство за кино“.

„Амбицията на колежа е да се включат и съпътстващи специалности в творческата индустрия като Режисура, Кинооператорско майсторство, Монтаж. Ще могат да си партнират и с новите специалности в НХА. Така ще се създаде една синергия между висшите училища на територията на общината. Първоначално ще се използват помещенията на НХК за лекционните части, за семинарните занятия на колежа. Ще се оборудва и лаборатория за монтаж и постобработка на кино. Вече след стартирането на дейността му, стъпка по стъпка ще се движим и в посока да получи собствена сграда, най-вероятно на територията на предстоящия да се изгради студентски кампус“, завърши Ненов.

Предстои Общински съвет - Бургас да гласува докладната записка на сесията в петък.