Понеделник, 26 Авг 2024
    
Култура Созопол

Созопол става културната столица на България през септември

  26.08.2024 15:57  


За първи път тази година целият септември ще бъде месец на културата в Созопол.  „Антеа арт – лято без край“ ще бъде поредица от невероятни срещи с различни изкуства.

В програмата са включени кино, театър, музика, изобразително изкуство, кулинарни изкушения, литературни вечери под смокините.

В много от събитията ще се включат гости от различни държави. В голям празник ще се превърне фестивалът „Балкантеа“, на който българи, турци, гърци и сърби ще покажат как хората на Балканите  могат да пеят, танцуват, рисуват, готвят и да се забавляват. 

Власите ще си дадат среща в Созопол за своя национален събор, на който ще представят своя бит и култура, облекла, накити и занаяти .

Тракийските дружества от няколко града в страната ще съберат потомците на бежанците, за да им припомнят песните на техните баби в надпяването „Тракийска плетеница“.

Различни произведения на изящните изкуства, излезли от ръцете на  сръчни майстори, ще изкушават гостите  на Фестивала на занаятите.

А една дълго пазена созополска  тайна най-после ще бъде разкрита – как се правят дъмги. Майсторките на този уникален местен сладкиш ще покажат на по-младите рецептата, която до сега се предаваше само от майка на дъщеря.

Още много невероятни събития ви очакват в Созопол през септември. Не отписвайте лятото! То продължава в Созопол с „Антеа арт“.