Неделя, 01 Сеп 2024
    
Общество

Очакваният циклон може и да не се случи

  27.08.2024 14:58  
Очакваният циклон може и да не се случи

Очакваният циклон може и да не се случи, тъй като реално само два модела, ICON-EU и ARPEGE, го прогнозират.

Всеки от тези модели има своите плюсове и минуси, затова е добре да сме запознати с тях, поясняват от Meteo Balkans.

Днес сутринта бяха публикувани страховити прогнози и урагани и проливни дъждове, които се очакват и напомнят бедствието от септември миналата година. Черноморски кметове биха аларма и започнаха да публикуват прогнозата.

"Да, очакват се валежи, а температурата на водата в Черно море е значително висока. Това създава условия за голяма влажност и висок риск от наводнения. Искаме да отбележим, че основните валежи ще бъдат навътре в морето, но се очакват и валежи над Източна и Централна България. Като цяло обстановката е много сложна", пишат от Meteo Balkans.

Определено предстои сериозна валежна обстановка на изток.Докато преди дни #ICON моделът беше сам срещу всички.
то към този момент все повече модели (вижте 4 от тях в долните карти) започват да очертават неговите сценарии за периода 29 - 31.08.
Влиянието на черноморския ураган далеч няма да се ограничи само из Източна България. Там ще е пикът, но бури ще има и във вътрешността на страната, като в отделни райони също ще са временно интензивни.
Продължаваме да следим обстановката отблизо и ще информираме! Ред е на регионалните модели да влязат в срокове и да онагледят по-прецизно какво ще се случи (те са с висока резолюция и 72-часови). Когато ги имаме налични за 30-ти и 31-ви август, ще може да се направи читава прогноза, продължават от там с прогнозата си .