Неделя, 01 Сеп 2024
    
Спорт

Бургаското футболно дерби ще се играе на стадион „Лазур“

  27.08.2024 16:41  
Бургаското футболно дерби ще се играе на стадион „Лазур“

В сряда 28 август от 18:00 часа на стадион “Лазур” в Бургас ще се играе футболният регионален финал за Купата на България. Интересното е, че този не чак толкова значим мач от ниските нива на футбола в България ще противопостави големите футболни клубове в Бургас – Нефтохимик и Черноморец. Нефтохимик се състезава с А областна група, а Черноморец в по-горното ниво - Югоизточна Трета лига. Съперничеството между Нефтохимик и Черноморец е най-голямото спортно дерби в града. Историята на сблъсъците между двата отбора е дълга, но най-важните и напрегнати двубои са от последните 30 години. Само ще споменем един мач за Купата на Съветската армия през 1987 година, в който Черноморец печели трудно след дузпи. Тук ще припомним по-подробно няколко от най-интересните и важни градски дербита на Бургас.

През 2000-та година Черноморец току що се е завърнал във футболния елит след дълго пребиваване в Б група. Нефтохимик по това време е един от водещите футболни отбори в страната. През този сезон двата отбора освен за първенство, се срещат и на полуфинал в турнира за Купата на България. Два мача на разменено гостуване трябва да определят кой ще играе на финала. Залогът е голям, защото победителят ще донесе един от най-големите успехи на футбола в града. Нефтохимик успява да надделее след равенство 2-2 на 18ти април в Акациите и 3-1 на първи май в Лазур. На финала “зелените” губят от Левски София и пропускат шанса да вдигнат трофея.

Може би май-драматичният мач в историята на това дерби е срещата на 16 септември 2006-та година. През предния сезон Нефтохимик е изпаднал от А група и тогавашният собственик на клуба Митко Събев обявява, че закрива Нефтохимик и ще финансира Черноморец, за да има Бургас само един силен футболен отбор, който да се бори за големи успехи. След протести на привържениците Нефтохимик все пак не е закрит, но е с орязани финанси и принуден от ръководителите си да играе с розов екип. Черноморец пък е финансиран щедро, а повечето от играчите и ръководителите на Нефтохимик се прехвърлят в градския съперник. Преди началото на сезона за треньор на “зелените” е назначен Георги Василев- Гочето. Опитният треньор събира играчи и набързо прави отбор дни преди началото на шампионата. Дербито през първия полусезон е на преименувания на "Лазур" стадион “Нефтохимик”, като фаворитът за влизане в А група Черноморец е воден от бившият теньор на "зелените" – Димитър Димитров - Херо. Черноморец трябва да спечели срещу Нефтохимик, за да докаже, че е бъдещето на футбола в Бургас. Обратно на очакванията срещата се превръща в кошмар за "сините" като Нефтохимик ги надиграва тотално и печели с 2-0 с голове на Любенов.

Един от най-интересните и емоционални двубои е през 2013-та година. Тогава мултимилионният проект на Черноморец вече е в своя залез, но все пак воден отново от Димитър Димитров е фаворит срещу Нефтохимик, който е новак в елита. “Зелените” стартират шампионата с финансови проблеми, нов спонсор, нов треньор и набързо сглобен състав. Начело на отбора е непознатият в Бургас Валерий Дамянов. На 2-ри август двата отбора се изправят един срещу друг в мач за първвенство на стадион “Лазур”, като Нефтохимик е гост. Черноморец повежда на два пъти в мача, но с голове на Чипев Нефтохимик успява да изравни преди в 89-тата минута Петър Димитров да вкара след страхотна странична ножица и да донесе победата на “зелените”.