Неделя, 01 Сеп 2024
    
Бургас

Съветници питат: Докога ще се съобразяваме с малко хора, които не искат паркинги?

  28.08.2024 15:08  
Съветници питат: Докога ще се съобразяваме с малко хора, които не искат паркинги?

Георги РУСИНОВ

 

Темата с етажните паркинги продължава да е на дневен ред. Две писма от граждани, които не искат такъв на пазар „Краснодар“ се разгледаха в няколко комисии на Общински съвет – Бургас. В тази по устройство на територията съветниците попитаха резонния въпрос докога общината ще продължава да се съобразява с подписки от стотина души и да не строи паркинги.

„От 2019-а имаме шест готови проекта, които по същото основание след недоволство на живеещите на близо, не бяха реализирани. Сега това продължава. Как ще излезем въобще от тази ситуация? Доколкото знам с около 5 хиляди автомобила се увеличава автопарка в Бургас, а няма къде да е паркира, същевременно получаваме откази да се строят паркинги. Това е някакъв омагьосан кръг“, попита Георги Маринчев.

Тодор Иванов коментира, че това са хора, живеещи в един блок и не е основание за отказ от проекта.

Заместник-кметът инж. Чанка Коралска внесе повече яснота за бъдещите действия на администрацията.

„В момента ситуацията е малко по-различна. Преди няколко години направихме такъв опит да се допитаме до гражданите, но той беше чрез социалните мрежи, по който 50 на 50 хората бяха разделени. Терени имаше не само във „Възраждане“, но и в „Братя Миладинови“ и „Лазур“. За никой от тях нямаше превес към „за“. Този път направихме проучване с анкета, което да бъде по-легитимно. Там хората заставаха с имената си, подписваха се. Тази анкета имаше много въпроси. Ние имаме и анализ от нея, който г-н Николов представи. В нея се идентифицираха по реда на класирането няколко терена. Два от тях са за улица „Дебелт“, като по единия сме започнали процедура по промяна на ПУП, който отреждаме за етажен паркинг. На трето място беше „Краснодар“. В последствие, когато се обяви резултата от гласуването, се появи една госпожа, която започна да пише на главния архитект, на кмета. Явно тя инициира някаква подписка. Сега вече има внесена и такава. Аз винаги казвам, че към тези подписки трябва да подхождаме малко със съмнение относно легитимността им, защото много хора се подписват на нещо без да знаят на какво точно се подписват. Със сигурност има неща, които в становището биха могли да се вземат под внимание, когато започне да се проектира пространството“, заяви тя.

Инж. Коралска изказа и личното си мнение като живееща в комплекс „Възраждане“, като добави, че не ангажира никого с него.

„Смятам, че това е най-подходящият терен. Да се запази търговската дейност, да се направи един съвременен пазар. В годините там, въпреки усилията на „Общински пазари“, кой знае какво не може да се направи. Но ако се съчетаят нещата и се изработи един добър проект, може да стане пазар от европейски вид, където отиваш и дори ти е приятно да се задържиш малко повече. Такава е нашата идея. Разбира се, знаете, ако има неодобрение от гражданите, отказваме се. И този проект няма да бъде реализиран. Не знам в случая какво трябва да се каже повече“, каза заместник-кметът.

Друг член на комисията – Георги Манев изрази скептичното си отношение спрямо подписки от граждани.

„Цялата ни държава блокира заради едни 5 хиляди души, които редовно пишат, правят противозаконни работи. Това като го принесем към Бургас ще видим, че са стотина души. Казвам ви, умолявам ви! Общинският съвет стои зад вас. Ние сме представители на много повече хора, отколкото на тука някакви с подписи. Ние, когато вземем решение и ви кажем ,че това го искат бургазлии, заставаме зад вас – администрацията и кмета, и не се съобразяваме с такива подписки. Урбанизирането на една територия се прави със смелост, отговорност. Имате мнозинството в Общински съвет, предлагам ви въобще да не обръщате внимание на такива глупости. Работете. Предлагам да не му се обръща внимание на това писмо“, обясни той.

Комисията по устройство на територията прие за сведение писмата от недоволните граждани.