Силвия Шатърова
Мария Николова
Тайната на бабиното гюзлеме разкри майката на актрисата Гергана Стоянова. Недка Стоянова от Долно Езерово бе гост-кулинар в етнокухнята на Етнографския музей днес и показа стара родова рецепта , която помни от свекърва си. Тя пристигна със стара точилка, на която единствено се доверява когато разточва корите, нея тя съхранява от години. Самата леля Недка е голяма тертиплийка в кухнята, казват хора от квартала, знае десетки рецепти, пази ги и прилага. За нейните кулинарни умения неведнъж говори и дъщеря ѝ Гергана Стоянова, която когато гостува в кулинарни предавания, често споменава майка си.
Недка Стоянова приготви ястието такова, каквото го правят в нейното семейство от поколения. За корите използва домашно приготвено тесто, което разточи няколко пъти, а за плънка – сирене.
Съставките за тестото включваха мая, сол, захар, кисело мляко, олио, яйца, прясно мляко, като част от тях бяха собствено производство. За намазване използва смес от масло, мас и олио. А самото печиво по принцип се изпича на сач.
Децата, наблюдаващи готвенето, с нетърпение очакваха да опитат бабиното гьозлеме, а хладното време създаде уютно усещане.
Така обичаната от много хора закуска идва от турската кухня, но заема и видно място на българската трапеза.