Неделя, 01 Сеп 2024
    
Любопитно

Майката на актрисата Гергана Стоянова разкри тайните на бабиното гюзлеме

  28.08.2024 17:17  
 Майката на актрисата Гергана Стоянова разкри тайните на бабиното гюзлеме

Силвия Шатърова

Мария Николова

 

Тайната на бабиното гюзлеме разкри майката на актрисата Гергана Стоянова. Недка Стоянова от Долно Езерово бе гост-кулинар в етнокухнята на Етнографския музей днес и показа стара родова рецепта , която помни от свекърва си. Тя пристигна със стара точилка, на която единствено се доверява когато разточва корите, нея тя съхранява от години. Самата леля Недка е голяма тертиплийка в кухнята, казват хора от квартала, знае десетки рецепти, пази ги и прилага. За нейните кулинарни умения неведнъж говори и дъщеря ѝ Гергана Стоянова, която когато гостува в кулинарни предавания, често споменава майка си.

Недка Стоянова приготви ястието такова, каквото го правят в нейното семейство от поколения. За корите използва домашно приготвено тесто, което разточи няколко пъти, а за плънка – сирене.

Съставките за тестото включваха мая, сол, захар, кисело мляко, олио, яйца, прясно мляко, като част от тях бяха собствено производство. За намазване използва смес от масло, мас и олио. А самото печиво по принцип се изпича на сач.

Децата, наблюдаващи готвенето, с нетърпение очакваха да опитат бабиното гьозлеме, а хладното време създаде уютно усещане.   

Така обичаната от много хора закуска идва от турската кухня, но заема и видно място на българската трапеза.