Неделя, 01 Сеп 2024
    
Общество

Общински съветници от „КОД - Български възход“ предлагат промени в три закона

  28.08.2024 17:44  
Общински съветници от „КОД - Български възход“ предлагат промени в три закона

Силвия Шатърова

 

Общински съветници от групата на „КОД - Български възход“ заявиха, че са предприели действия за законодателни промени в три основни закона чрез председателя на Общинския съвет Михаил Хаджиянев и Сдружението на председателите на общински съвети.

Първият касае промени в ЗМСМА, където липсва срок за изпълнение на решенията на ОбС. Според тях би следвало срокът на изпълнение от страна на администрацията да е три години. Според областния лидер Стоян Грозев от години и в Бургас има решения, които не са изпълнени.

И да бъде поставен срок, обаче остава открит въпросът за санкциите, ако той не бъде спазен.

Втората промяна е в Закона за административното и териториално устройство, където от групата настояват районните кметове да бъдат избираеми и това да е за население на град с население до 200 000 жители.

Това бе една от предизборните идеи на съветниците от „Български възход“.

Третият закон, който предлагат да бъде променен, е Законът за движение по пътищата, където управляващите електрически тротинетки по пътното платно да имат категория АМ. Освен това съветниците ще поискат и промени, които да пуснат в бус лентите и други автомобили, за да се облекчи трафиъта към „Меден рудник“.