Неделя, 01 Сеп 2024
    
Общество

Правителството на Главчев избира българския еврокомисар

  30.08.2024 08:09  
Правителството на Главчев избира българския еврокомисар


Министерски съвет предстои да одобри кандидатурите за български еврокомисар на заседанието си днес. Седем са номинациите, които парламентарно представените партии излъчиха.

Бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева е предложението на най-голямата политическа сила ГЕРБ-СДС. „Екатерина Захариева - кандидатурата на ГЕРБ за еврокомисар, е добро предложение. ГЕРБ е победил на европейските избори и с право излъчваме най-силния кандидат“, заяви лидерът на партията Бойко Борисов. Той определи тяхната номинация като човек с много широк профил, добро CV и кариера, когото Брюксел познава.

От ПП-ДБ предложиха Юлиян Попов, когото смятат за е един от най-влиятелните гласове в Европа по темата „Енергетика“. „Ние се спираме на него като непартийна кандидатура и експерт с висока компетентност. В момент на политическа криза, издигането на непартийна фигура със статут на световен експерт е начинът да покажем, че българският интерес е по-голям от тясно партийния“, заявиха от коалицията.

Председателят на ДПС Делян Пеевски предложи кандидатурата на Искра Михайлова. „Във времена на настъпващ популизъм, тревожност и политическа нестабилност в Европа и света е необходимо България да бъде представлявана от политици с категоричната и ясна позиция на евроатлантици с категорични и евроатлантически ценности, каквито качества Искра Михайлова има и ще защитава в Европейската комисия“, заявява Пеевски.

Създателят на Българската фондова борса Виктор Папазов е номинацията на „Възраждане“. „Издигаме човек, който ще защитава единствено само националните интереси, ако бъде избран. Виктор Папазов е доказан професионалист и човек с икономически опит“, каза Цончо Ганев, но подчерта, че от „Възраждане“ нямат илюзии, че той ще бъде избран.
Единствено БСП издигна двама кандидати – Драгомир Стойнев и евродепутата Цветелина Пенкова, като при нея изрично се посочва, че тя е предложение, ако България получи ресор „Енергетика“.

„Има такъв народ“ номинира бившия заместник-външен министър Велислава Петрова, която в момента е главен програмен директор към Международен център за бъдещите поколения в Брюксел, за еврокомисар от България. Според партията на Трифонов страната ни най-вероятно ще получи същия ресор, а Петрова е кандидат със силен експертен профил.

В два последователни дни служебният министър-председател прие на „Дондуков 1“ всички кандидати.

В навечерието на избора президентът Румен Радев призова Главчев да избере две жени, за да има истинска конкуренция. Той припомни, че Урсула фон дер Лайен е поискала двама кандидати, като единият от тях задължително трябва да е жена. „В тази ситуация ако ние пратим мъж и жена, няма абсолютно никаква конкуренция – веднага ще бъде избрана жената. Да изпратим две жени, защото мъжът няма никакъв шанс“, призова президентът.

А от ПП-ДБ настояха изборът на еврокомисар да съответства на проевропейската политика на България. „Бъдещият еврокомисар на България трябва да бъдат избиран на базата на аргументирана преценка за адекватното политическо и експертно представителство на България във взимането на решения в ключовите за Европа сфери като Енергетика, Климат, Регионална политика и Образование“, заявяват от коалицията.

Все още няма яснота какъв ще бъде ресора на българския еврокомисар. В медийното пространство се заговори, че страната ни може да получи Регионална политика, което е една много силна позиция в Комисията. Към него апетити имат също така Гърция и Хърватия.