Неделя, 01 Сеп 2024
    
Бургас

Почетните граждани на Бургас отново ще може да са петима

  30.08.2024 09:23  
Почетните граждани на Бургас отново ще може да са петима

Георги РУСИНОВ

 

Почетните граждани на Бургас отново ще може да са петима. Това реши Общински съвет – Бургас току що. В предходен мандат позволеният брой също беше до пет, но бяха редуцирани до трима. Мотивите тогава бяха, че прекалено много хора получават почетното звание и отличието се обезценява.

Сега обаче по предложение на председателя и заместник-председателя Михаил Хаджиянев и Димчо Грудев бе входирана докладна с предложение отново броят им да стане до пет.

Темата не мина без дебати, макар и кратки.

Георги Дракалиев припомни, че именно защото много се е увеличил броят на кандидатурите всяка година в предходен мандат е прието да се редуцират до трима. Тодор Ангелов го попита какъв е сега мотивът да се увеличат отново до пет. Същият въпрос зададе и Иван Иванов.

Георги Маринчев направи уточнение, че става въпрос за до пет, а не задължително пет почетни граждани, като това означавало, според него, че може и да е един само. Практиката всяка година досега обаче опровергава думите му, тъй като винаги бройката се запълва. Дори се стигна до там, че преди време трябваше известният архитект Рикардо Тоскани да получи отличие „почетен общински съветник“, защото други пет вече бяха избрани за почетни граждани.

Георги Манев коментира отговори така на въпросите на питащите:

„Живи хора сме, променяме се, има живи възгледи. Защо се е случило преди, защо после? Това е хипотеза. Има утежнени условия защо се събират подписи, за да бъдат номинирани. Имаме най-много културни и спортни дейци. Отделно от това града привлича много хора от Ямбол, Средец, Карнобат. Ами те са наши съграждани също“.

Докладната записка бе приета с пълно мнозинство от 40 гласа „за“.