Неделя, 01 Сеп 2024
    
Бургас Култура

Решено! Бургас ще има театрален филиал

  30.08.2024 09:57  
Решено! Бургас ще има театрален филиал

Георги РУСИНОВ

 

Решено е! Бургас ще има филиал на Театралния колеж „Любен Гройс“. С пълно мнозинство от 41 гласа „за“ Общински съвет – Бургас прие докладната на кмета Димитър Николов. Висшето учебно заведение е изявило желание да разкрие свой филиал в морския град, като и той ще се помещава в НХК. Предстои и да се оборудва зала за класовете по кинорежисура.

Пръв по темата в местния парламент се изказа актьорът Ясен Проданов.

„Аз ако имах три ръце и с трите щях да гласувам „за“. В Музикалното училище имаме актьорско майсторство. На територията на областта има поне пет аматьорски школи, в които се обучават поне 100 деца. Само три общини от цялата област нямат такива. Според мен ще има желаещи не само от Бургаска област, но и от Ямбол, Сливен, Стара Загора, Варна, защото ще им е наблизо. Какво по-хубаво от това децата да учат в родния си град? Един от най-известните ни актьори е завършил този колеж. Това е Юлиян Вергов. Започнал е да учи на 28 там, в класа на Цветана Манева. Така, че когато го разкрием, защо не някой банкер например, който тайно иска да бъде актьор, да се запише и да направи кариера?“, заяви общинският съветник.

Тодор Ангелов посочи, че от „Възраждане“ подкрепят напълно изказването на колегата им Проданов понеже това е един от приоритетите на партията и затова ще подкрепят докладната.

Председателят Михаил Хаджиянев изрази надежда по тази тема да има все по-добри новини.

„Ще очакваме г-н Николов да внесе допълнителни докладни за развитието на филиала“, поясни той.

Проф. Севдалина Турманова отчете, че е важно, че млади хора от града и региона ще могат да продължат образованието си тук, а не в други градове.

„Освен, че привличаме филиали, ние и разкриваме такива. Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще има филиал в Добрич“, каза тя.

Две са специалностите, които филиалът ще предлага на първо време – „Актьорско майсторство за театър“ и „Актьорско майсторство за кино“.