Неделя, 01 Сеп 2024
    
Култура Созопол

Културният елит на страната се събра в Созопол за 40-та „Аполония“/СНИМКИ/

  30.08.2024 11:07  

Създателят на Празниците-проф. Димо Димов се обърна с топли думи към творците и публиката в присъствието на кмета Тихомир Янакиев, президента и изпълнителния директор -Маргарита Димитрова
  Тодор Ставрев

Бащата на "Аполония" проф. Димо Димов: „Не съм предполагал, че ще доживея тази годишнина“

Силвия Шатърова

 

Културният елит на страната се събра за старта на 40-то издание на Прзниците на изкуствата „Аполония“. От вчера Созопол е домакин на най-старото и престижно културно събитие, което обединява всякакъв вид изкуства.

За официалната церемония пристигна и държавния глава Румен Радев със съпругата си.

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев застана развълнуван пред публиката.

„За мен това е едно 40-годишно пътешествие, което със своята непреходност е осмислило творческия пламък на стотици творци. А те са се отплащали с най-доброто, което могат да създадат. За тези години „Аполония“ е преминавала през много перипетии, наситена е с много емоции и дори драматизъм. Имало е случаи, когато съществуването на празниците е висяло на косъм, но с Божията промисъл и с упорития труд и воля на хората, създали фестивала и водещи го и днес, тези моменти са били преодолявани. Магията на „Аполония“ и приносът към културния живот на България са безспорни. Симбиозата между „Аполония“ и града Созопол е безспорна. И тук е мястото да благодарим на хората, които вече 40 години с хъс, трудолюбие и талант са направили така, че фестивалът да го има и до днес. Благодаря ви!“

Така кметът Тихомир Янакиев даде старт на празниците. Той връчи статуетка на създателя на „Аполония“ проф. Димо Димов и грамота на Изпълнителния директор Маргарита Димитрова.

В трогателно слово проф. Димов също благодари на творците и на публиката за дългогодишната взаимна любов.

„Не съм предполагал, че ще доживея тази 40-годишнина и радостта ми е безкрайна“, каза основателят на Празниците на изкуствата „Аполония“ проф. Димо Димов. По думите му изкуството е това, което е водило хората в историята на Созопол. 

Изпълнителният директор на фондация „Аполония“ Маргарита Димитрова получи почете плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ от президента Румен Радев при откриванетона 40-тото издание на Празниците на изкуствата в Созопол.

 „Едва ли днес бихме могли да си представим Созопол без „Аполония“ или „Аполония“ без созополските сцени и зали. И разбира се без тази чудесна, разнообразна и сърдечна публика.

Ако погледнем това многообразие, този пъстър свят на музиката, театъра, литературата, киното, визуалните изкуства, превръща фестивала в една от най-разнообразните и значими културни празници на България. Показателно е, че всеки от публиката, всеки любител на голямото изкуство може да намери тук своето събитие, своята дългоочаквана среща и незабравими преживявания. Затова искам да се обърна с дълбока признателност към г-жа Димитрова, проф. Димов – хората, които основаха тази невероятно културна проява. Към кмета г-н Янакиев и общинското ръководство, към всички партньори на този форум на културата, които ни дават възможност на всички нас да съпреживеем това събитие“.

С тези думи президентът Радев поздрави препълнения Летен театър в Созопол.

Министърът на културата също изпрати поздравителен адрес.

Маргарита Димитрова обяви носителя на тазгодишната награда „Аполон Токсофорос“ – БТА. „Те са с нас от самото начало и са наши верни партньори“, каза тя.

„Толкова години ние тук, в Созопол, правим чудеса. И това го казвам аз, защото вярвам, истински, че правим нещо прекрасно“. С тези думи Маргарита Димитрова откри 40-те Празници на изкуствата „Аполония“.

Официалното начало на Празниците на изкуствата „Аполония“ бе поставено от Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски и солист Светлина Стоянова. В амфитеатър „Аполония“ прозвучаха произведения на Джоакино Росини, Волфганг Амадеус Моцарт, Марин Големинов, Парашкев Хаджиев, Шарл Гуно, Жорж Бизе, Йохан Щраус син. 

Сред гостите в Амфитеатъра на Созопол бяха заместник кметове, общински съветници.

Културният елит бе представен от  доц. Георги Лозанов, художникът Греди Асса, директорите на БНР, БТА.

Още преди стартта на празниците пред щанда на издателство "Жанет 45" бе носителят на голямата награда „Букър“- Георги Госоподинов, който публиката очаква с нетърпения в неделя. Тогава ще е премиерата на новата му книга -"Градинарят и смъртта".