Неделя, 01 Сеп 2024
    
Поморие

Трошки задръстват част от Поморие и ядосват жители

  31.08.2024 10:29  
Трошки задръстват част от Поморие и ядосват жители

Превръща ли се кв. „Свети Георги“ в автоморга за изоставени автомобили

 

Моника ИЛИЕВА

 

В автоморга за изоставени автомобили се превръща кв. „Св. Георги“ в Поморие, това твърди в сигнал до „Черноморски фар“ (ЧФ) гражданин. В електронно писмо до редакцията, подплатено със снимков материал, се акцентира на няколко локации в Новия град – задръстени от неизползвани автомобили:

„Здравейте, молбата ми е да направите материал по повод многобройните, бих казал стотици, изоставени автомобили в гр. Поморие. Из целия град има гниещи автомобили с последна гражданска преди над 10 години. Надявам се, че подобна статия би помогнала от Общината да се задействат и да изчистят иначе красивия ни град.

Изпращам няколко снимки от Новия град, но проблемът е почти навсякъде. Пред сградата на ул. „Княз Борис I“ 162 – срещу платения паркинг, който е непосредствено до Южния плаж и всъщност на терена, където през лятото туристите масово паркират.

Всеки гост на града, посетил Южния плаж, се запознава и със захвърлените автомобили около блока – А6639КХ, А1552КС, СВ2204АВ, А4558НН, А4833НМ, LCO7 XFN, РВ9455АН, А5655НМ. Навътре има бус с чужда регистрация и още 1-2 коли. Около един блок има над 10 захвърлени автомобила. Всъщност автомобилите пред този ни бяха „доставени“ през миналата зима. Малко по-напред, около 50 метра по „Княз Борис I“, към Автогарата има автомобил с рег. №А1340КС и такъв с номер №A1906AM.

На автогарата, пред магазинче за кафе и цигари в кооперацията с червена облицовка (ул. „Мусала“) има 2 зарязани автомобила. На входа към паркинга на същата сграда – ул. „Морска“ 39, точно срещу входа на ресторант „Флора“ – има ситроен от 2015., паркиран върху тротоара и пречещ да се преминава. И още много коли в квартала.

Друг епицентър на подобни автомобили е по маршрута на градския транспорт – ул. „Мусала“ след кръстовището с ул. „Манастирска“. Всеки турист, движещ се с автобус в посока центъра, вижда мръсотията от изоставени автомобили и боклуци по тревната площ.“

Проверка на ЧФ по темата показва, че критериите един автомобил да бъде обявен за излязъл от употреба са да няма номера или да не е минавал Годишен технически преглед (ГТП) повече от три месеца от датата, на която е трябвало да премине такъв. В конкретния случай е видно, че посочените автомобили са с регистрационни табели, което означава, че не са отчислени по надлежен ред, по което не отговарят на един от критериите за излязъл от употреба автомобил. Не оспорваме твърденията в сигнала, превеждаме нормативен факт. Вероятно будният гражданин и наш читател се позовава на изтекъл срок, фиксиран в стикера за преминат ГТП.

Безспорно, както е посочено в сигнала, такова поведение от страна на гражданите, притежатели на тези автомобили, е далеч от рационалното за живеещите в посочените райони и затрудняващо паркирането пред дома им. Разбира се и гледката за родния турист, избрал да почива в Поморие, също е далеч от приятна. А туристите са ни скъпи, на фона на жестоката конкуренция за тях.

Напомняме, че шофьорите трябва да се съобразяват с определени законови изисквания, свързани с управлението на автомобил, грижата за него, застраховането му, както и за паркирането на обществени места. Не бива да затваряме очи за факта, че увеличеният брой автомобили води до пропорционално намаляване на местата за паркиране, а изоставените имат своя принос за това.

Изпратихме запитване към Община Поморие, очакваме отговора им по няколко въпроса: Какъв е броят на изоставените автомобили – излезли от употреба – по улиците на Поморие?; Как действа администрацията в такива случи, когато са на общински, а не на частни терени?; Има ли практика Община Поморие да репатрира подобни автомобили до площадки за разкомплектоване? Ако да – какъв е броят на репатрираните с тази цел?

Логично е да се търсят решения на проблема с изоставените автомобили, тъй като е важно да направим живота си по-приятен и по-малко стресиращ, а и всички знаем с колко нерви е свързано обикалянето в търсене на свободно паркомясто.

 

Законодателят за излезли от употреба автомобили

 

Ново правило (08.01.2021 г.) определя излезлите от употреба моторни превозни средства (МПС) – ако автомобил е паркиран на общински или държавен терен, но е с изтекла валидност на последния Годишен технически преглед (ГТП) повече от три месеца, собственикът му ще трябва да го върне за скрап по най-бързия начин. В противен случай съответната община започва следната процедура:

 

-Специалисти еколози установяват изоставени автомобили, които обикновено са със стари номера или не са минали преглед повече от 2 години.

 

-Прави се справка за собственост на автомобила в КАТ.

 

-Изпращат се писма на собствениците на превозните средства. Те трябва да декларират дали автомобилът ще влезе в движение, или ще го преместят и съхраняват в частен имот, а третата възможност е предаване на колата за скрап.

 

-Ако никой не се яви след изпращане на поканите, на автомобила се поставя стикер-предписание, след 14 дни Общината има право да репатрира автомобила.

 

-След репатриране автомобилите отиват на наказателен паркинг, където собствениците им имат три месеца да ги приберат срещу заплащане на съответните такси.

 

-Ако собственикът на превозното средство не се яви до три месеца след репатрирането, автомобилът се предава за разкомплектоване, дава се за скрап.

В старото законодателство срокът бе определен на 2 години, но с влизането на новите промени в сила, броят на излезлите от употреба коли се увеличава значително.

Както споменахме, наредбата предвижда поставянето на предупредителни стикери на предното стъкло на изоставени коли. В тях се предписва на собственика доброволно да премести автомобила си. Ако не го направи, собственикът губи, тъй като нито експлоатира автомобила, нито го продава, нито го дава за скрап, от което също може да спечели добра сума пари.

По данни на няколко големи общини в страната, изоставените автомобили са най-вече в зелени площи, междублокови пространства или заемат паркоместа на улици, които винаги са дефицит. Ако и вие притежавате автомобил, който не експлоатирате, то трябва да се погрижите за него незабавно.