Неделя, 01 Сеп 2024
    
Камено

Русокастро има вече нов исторически символ -паметник на Цар Иван Александър

  01.09.2024 14:34  


Силвия Шатърова

От днес Русокастро в община Камено има нов исторически символ-паметник на Цар Иван Александър.

От бял камък бизро до крепостта стои лика на владетеля, който има ключова роля за този район- той успява да присъедини територията след битка с византийските войски през 1332 година.

Точно цар Иван Александър подчертава значението на крепостта Русокастро.

Освещаването на паметника 

Идеята за паметника с неговия лик се ражда спонтанно от директора на Бургаския музей -Милен Николов, общината я прегръща, а меценати я финансират.

Изграждането на паметника е осъществено от инициативен комитет с членове: Жельо Вардунски – кмет на Община Камено, проф. Мария Нейкова – областен управител на област Бургас, Руси Куртлаков и д-р Милен Николов – директор на Регионален исторически музей - Бургас. Финансирането, осигурено за по-малко от седмица е благодарение на даренията на Янчо Проданов – земеделски производител от село Полски извор, община Камено и Руси Куртлаков.

Дарителят Янчо Проданов получи плакет от общината

 

Днес те получиха плакети на община Камено за родолюбивото дело.  Паметникът е дело но скулпторите Атанас Стоянов и Даниел Кънчев, чийто ръце са изваяли ликовете на Васил Левски и Христо Ботев в село Раювци, известно като „Българският Стоунхендж“. От там е взет и камъка за паметника в Русокастро.

Авторите на паметника

 

Десетки жители и гости  се изкачиха по стъпалата до крепостта, за да присъстват на церемонията по откриването и да се снимат с паметника на владетеля.

На церомонията присъстваха областния управител -проф. Мария Нейкова, която призова родителите да водят децата си на това място, депутатът Галя Василева, кметът на Малко Търново -Илиян Янчев, основните дарители- Янчо Проданов, сина му Илия Проданов, Руси Куртлаков, както и комисар Николай Николаев-шеф на РЗПАБ-Бургас.

„Пътят не беше труден, когато имаш съмишленици и хора със сърца, работата се получава“, заяви кметът на общината Жельо Вардунски. В момента общината издирва родолюбива българка от Шумен, която е дарила 100 лева за паметника.

Крепостта е до накъде социализирана, общината и музея се опитват да я направят туристическа атракция. Има път до нея и зони за отдих, струва си да бъде посетена , а гледката от нея е величествена.
„Има нужда от битови условия около нея и инфраструктурата като канализация, електричество, крепостта не е разкрита още в пълния й чар. Горд съм с това , което направихме да нея“, каза  още кметът Жельо Вардунски, но допълни, че има още много работа, а държавата не обръща внимание.  Все още общината основно финансира разкопките.