Неделя, 01 Сеп 2024
    
Бургас ИЗБОРИ 2024

Всеки срещу всеки на консултациите за РИК в Бургас

  01.09.2024 17:24  
Всеки срещу всеки на консултациите за РИК в Бургас

Двете фракции на ДПС пристигнаха за тях

 

Силвия Шатърова

Без нито един консенсус завършиха консултациите за РИК-Бургас. Парламентарно представените партии се скараха за състав, за  право на присъствие на консултации, както и за шефските места на Районната комисия.

В остър спор влязоха двете фракции на ДПС днес по време на консултациите за състава на бъдещата РИК. По указания на ЦИК пред областния управител бяха допуснати  и двете крила на движението на Пеевски и на Доган. По устав на партията двамата председатели –Джевдет Чакъров и Делян Пеевски  управляват движението по отделно и съвместно и това дава право участие в консултациите и на двете крила. Те от своя страна представиха своите номинации за РИК.

Пръв се появи Христо Широков общински съветник от Поморие, който е упълномощен от Делян Пеевски. Той пристигна в компанията на дъщеря си Широкова и бившия шеф на РДНСК и бивш заместник кмет на Камено Георги Георгиев.

Двамата бяха предложени за членове на РИК.  

Кой е легитимен и какво право има да е на масата на консултации в Областна управа, бе основната тема на спора. От ДПС-Доган бяха представени от областния си лидер Мехмед Хамид, упълномощен от Джевдет Чакаръво, председателя на общинския съвет в Сунгурларе- Ружди Хаджен, Фатме Узун и Хатидже  Ферад.

„Аз съм областен лидер и легитимен представител на  ДПС и не знам в какво качество има тук други представители“, заяви областния лидер Мехмед Хамид. Последва реплика от страна на Широков: „Вие не сте в парламентарната група и съм упълномощен да бъда на тези консултации“.
Вие сте изключени от партията, последва отговор от страна на доганистите. От кого –от вашите измислени правила ли?", попита го Широков.

Двете спорещи крила на ДПС

 

Последва още един спор –между ГЕРБ и Възраждане. ГЕРБ настояха за председател в лицето на Фани Семерджиева, Възраждане за председател Иван Иванов, хората на Костадин Костадинов поискаха и секретарското място, което не се хареса на ГЕРБ и областния лидер Иван Алексиев и той остро се противопостави.

Областният лидер на ГЕРБ-Иван Алексиев и депутата Галя Василева 

 

Спорно беше и присъствието на хората на Партия Величие, които нямат парламентарна група, те могат да присъстват на консултациите, но не и да дават предложения за състав.

Те обаче поискаха за предложат член на РИК-Добромира Полименова, но все още не е ясно каква ще е съдбата им. Според едни щом няма парламентарна група – нямат право и на членове в РИК и СИК-овете, а според други – щом са парламентарно представени трябва да имат присъствие и в изборната администрация.

Споровете ще бъдат разрешавани от ЦИК, но е ясно, че Фани Семерджиева ще е най-вероятният председател.