Сряда, 18 Сеп 2024
    
Бизнес

Проучване! 35 % от българите са ползвали балнео услуги

  09.09.2024 17:09  
 Проучване! 35 % от българите са ползвали балнео услуги

Зам.министър и трима екс министри на туризма в Бургас на конгрес по балнеология и СПА

 

Споредпроучване запоследните две години 35 % от българите или 1 980 000 души да прктикували различни форми на балнео услуги, като са ги оценили с много добра оценка. Това заяви зам.министърът на туризма Ирена Георгиева, която заедно с трима ексминистри  на туризма- Николина Ангелкова, Илин Димитров и Зарица Динкова са сред официалните гости на 11-я конгрес на  Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Той се провежда в СПА хотел Приморец. Според данните на ЕСТИ за първите осем месеца на тази година 6 % е ръстът на туристите в СПА курортите във  вътрешността на страната.  Властите и туристическия бранш виждат голям ресурс в медицинския и СПА -туризма.  По Черноморието той може да се развива в Албена, „Св. св. Константин и Елена“, както и в  Поморие и Бургаските минерални бани.

Всички здравно осигурени лица да могат да ползват СПА и балнеоложки курорти е една от битките на Българския съюз по балнеология, заяви председателят на съюза д-р Сийка Кацарова.
Достъпът до дестинацията и полетите са основна предпоставка за развитието на СПА туризма е категорична тя.

Според д-р Миглена Плугчиева в новата ЕК ще има специален комисар за постковид и най-вероятно той ще бъде поверен  на италианец. Това означава, че ще има специална стратегия за лечение на посковидни заболявания и България ще трябва да ес възползва от това.