Сряда, 18 Сеп 2024
    
Бургас Спорт

Ветеранът щангист Петър Борисов завоюва световна титла за Бургас и България

  10.09.2024 11:54  
Ветеранът щангист Петър Борисов завоюва световна титла за Бургас и България

Георги РУСИНОВ

 

Ветеранът щангист Петър Борисов завоюва световна титла за Бургас и България. Първенството на най-високо ниво се проведе в Рованиеми, Финландия.

В категорията на Борисов бяха шестима състезатели, като германец и поляк са били основните му опоненти за титлата. Шампионът коментира пред „Черноморски фар“ представянето си.

„Направих два сполучливи опита в движението изхвърляне на 80 и 83 кг. много предпазливо, тъй като контузията на рамото все още не е отшумяла напълно и не исках да рискувам, за да мога да атакувам във второто движение, изтласкване. При здраво рамо 100 кг. изхвърляне не са проблем за мен. Германецът и полякът завършиха и двамата с по 90 кг. и ми поведоха със 7 кг. Това не ме притесни, защото бях много добре подготвен за изтласкването, а и ги познавам и знаех, че не са толкова силни във второто движение. Започнах изтласкването с тежест 110 кг., за да си подсигуря медал. Германецът завърши третия си опит на 111 кг., а полякът на 112 кг. На мен ми трябваха за първо място 120 кг. Излязох за втория си опит на тези 120 кг. директно за атака на златото и се справих успешно с тежестта. Нямаше нужда от трети опит“, посочи той.

Така завършва битката в категорията на бургазлията – германецът е на трето място, полякът на второ, а той на върха със златния медал.

„Тук искам да отбележа, че много ми помогнаха Любен Перчински и Ангел Генчев, които също станаха световни шампиони в Рованиеми. Те следяха непрекъснато опитите и направиха стратегията за победата. Перчински ми помогна много и на европейското първенство в Норвегия през юни. Там бях с температура и въпреки това станах европейски шампион благодарение на помощта му. Петър Продански също завоюва златен медал и световна титла.  До тук от пет участника имаме четирима световни шампиони и един бронзов медалист.  България не помни такъв успех от златните години на българските щанги. Участието на световното първенство ще завърши с представянето на Марина Ганева и Силвия Ангелова, които със сигурност ще завоюват медали и то най-вероятно златни. Успех и на двете“, каза още Борисов.