Сряда, 18 Сеп 2024
    
Бургас

Малцина искат да са в листата на БСП за вота през октомври

  10.09.2024 12:53  

Снощи в офиса на столетницата на ул. „Фердинадова“ се събра областният актив, за да оглеждат имената за листата

 

Известни имена отказват

 

Дона МИТЕВА

Вътрешния краен срок, който са си поставили от БСП за конструиране на листата за предстоящия вот през октомври е събота, сподели пред „Черноморски фар“ областният председател на левицата Тодор Байчев.

„В момента местата на коалиционните партньори в листата не са ясни. Даже не знаем от коалиционните партньори кого предлагат. Мога да кажа БСП кой предлага за листата. Това съм аз, Явор Костов – общински съветник от Бургас, Даниела Алакушева – Айтос, Живко Костов – Поморие и Илия Илчев – Несебър. От Созопол очакваме и тяхно предложение“, коментира той.

Като се има предвид, че Байчев е от Карнобат, на практика на този етап излиза, че предложението за листата на столетницата е общинският съветник Явор Костов, който не е член на партията.

Да припомним, че преди да стартира кариерата му на общински съветник от квотата на БСП, той бе сътрудник младежки политики на сегашния зам. кмет по култура  Диана Саватева, докато тя бе народен представител от ГЕРБ. Сега е един от четиримата съветници от листата на БСП.

По думите на Байчев останалите трима са отказали да попълнят документи за съгласие за участие в листата. „Номинирните трябва да попълнят декларация за съгласие, а те не са. Включително и Николай Тишев е отказал“, обясни областният председател.

При предходно редене на листи Тишев, който е бивш народен представител от столетницата и много уважаван от съпартийците си, бе изваден лично от вече бившата лидерка Корнелия Нинова от бургаската листа.

Що се касае до това дали инж. Петър Кънев бъде водач на листата в Бургаски многомандатен избирателен район, Байчев коментира: „Водачите на листи ще се определят от Националния съвет по предложение на Изпълнителното бюро. Стремим се да има колективно вземане на решения, а не еднолично“.