Сряда, 18 Сеп 2024
    
Бизнес

Ще отиват ли за инфраструктура в курортите парите от туристически данък

  18.09.2024 17:05  
Ще отиват ли за инфраструктура в курортите парите от туристически данък

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за туризма

 

 

 

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за туризма, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, с които се уреждат критериите и реда за обявяване на национален курорт. Депутатите първо отхвърлиха законопроекта, а след проверка на кворума и прегласуване го приеха с 89 гласа „за“, три „против“ и 59 „въздържал се“.

Измененията предвиждат обявяването на национален курорт да става с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. Заявлението за обявяване на национален курорт се подава от кмета на съответната община, на чиято територия попада курортът или части от него, след решение на Общинския съвет. По този начин се дава възможност на местната власт да прецени в най-голяма степен интереса и нуждите на съответното населено място от обявяване на национален курорт, се посочва в мотивите към законопроекта. Вносителите отбелязват, че критериите, на които следва да отговарят националните курорти, са съобразени с нуждите на туристите и на местното население, както и на бизнеса.  

Любен Дилов (ГЕРБ-СДС), който е един от вносителите, обясни, че законопроектът е започнат, но очевидно няма да могат да го завършат в рамките на мандата на този парламент и е най-вероятно отново да бъде отворен в 51-то НС. Той отбеляза, че повече от четири години не може да бъде написана наредбата за националните курорти. Ние сме далеч от мисълта, че е окончателен закон, но това са първи стъпки, започнахме процеса. Основният проблем, който съществува сега, е с границите на националните курорти, те не са определени и това е голям проблем, когато влиза забраната за строителство, вторият основен проблем в момента е използването на средствата от туристическия данък и такси в инфраструктура в националните курорти. Законово общините не могат да ги влагат в инфраструктура, защото попадат под ударите на Сметната палата, че спонсорират частния бизнес. „Това е изключително чувствителна тема за Слънчев бряг. Ние държахме да мине на първо четене и да покажем, че парламентът е взел нещата в свои ръце и мисли за този проблем“, заяви  Любен Дилов-син.

Според него текстовете могат да бъдат подобрени между двата парламента, но най-вече след дискусия с бранша.

Такава е предвидена в петък от 12 часа за Слънчев бряг.

Председателят на Комисията по туризъм в 50-ото Народно събрание Цончо Ганев посочи, че в законодателството трябва да бъдат приети промени, които да регламентират националните курорти. Той предложи в следващия парламент да се създаде работна група от представители на политическите сили, Министерството на туризма и представители на националните курорти, и да се направи един добър закон.