Петък, 27 Сеп 2024
    
Крими

Ще изясняват разсеял ли се е шофьора, убил семейството на „Крайезерна“

  27.09.2024 15:52  
Ще изясняват разсеял ли се е шофьора, убил семейството на „Крайезерна“

Георги РУСИНОВ

 

Няколко експертизи ще изясняват разсеял ли се е 22-годишният шофьор, който вчера уби в катастрофа съпрузи на 47 и 53 години на бургаската улица „Крайезерна“. Това обяви на брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Двамата бяха затиснати от микробуса на шофьора към престояващ камион и загинаха на място. Трети пострада леко.

Прокурор Чинев заяви, че Окръжна прокуратура – Бургас е удължила ареста му до 72 часа и още днес ще внесе искане за постоянния му арест. Повдигнато му е обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице.

„Регламентираното от законодателя наказание за този вид деяние е „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години. Бих искал да подчертая, че с постановление на наблюдаващия делото прокурор е постановено временно отнемане на свидетелството за управление на МПС на обвиняемия. Това е наша последователна практика, която ще отстояваме и в бъдеще“, каза той.

Сред множеството експертизи, които ще се назначат са съдебно-медицинска, автотехническа и още една техническа, която ще провери телефона на обвиняемия. Една от версиите е, че по време на тежкия инцидент той е разглеждал устройството и се е разсеял. Друга версия е, че е бил засечен от камион и затова предприел маневрата.

Прокурор Чинев отказа да коментира какво е обяснил до момента обвиняемия.

„Работи се по всички версии. Ще изследваме и наличните видеозаписи. Те ще бъдат анализирани и приобщени към доказателствената съвкупност по надлежния процесуален ред. Скоростта също е въпрос на автотехническата експертиза. Но на този етап дори и безусловно да приемем, че скоростта е била в рамките на разрешеното, ако действително ПТП е настъпило в резултат на разсейване, невнимание, заспиване или друга причина, то скоростта няма да е в причинна връзка с настъпилата смърт“, обясни държавният обвинител.

Чинев добави, че наблюдаващият прокурор е приел, че загуба на контрол над превозното средство е причина за инцидента. Каква е причината за това пък вече предстои да се изясни.

„Дали ще има неразрешена скорост, или друго поведение, несъответстващо с установеното от специалния закон, предстои да изясним. Това по никакъв начин няма да оневини или да оправдае действията на водача“, уточни окръжният прокурор.

Кръвната проба на водача все още не е готова. Тестовете за алкохол и наркотици на място бяха отрицателни.