Сряда, 16 Oct 2024
    
ИЗБОРИ 2024

"Медиана": ГЕРБ взима 24,5%, двойно на ПП-ДБ, втора политическа сила е "Възраждане"

  14.10.2024 11:31  
\

Няма да представлява особена трудност сформирането на трипартийно мнозинство за съставяне на правителство, проблемът ще бъде по-скоро трайността на такова мнозинство, твърдят анализаторите

 

Първа политическа сила, ако изборите бяха днес, е ГЕРБ с 24,5%. Това сочи изследване на агенция "Медиана", проведено в периода 8 – 13 октомври 2024 год. с 978 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю. Проучването е изследователски проект на агенцията и е реализирано със собствени средства.

Втора политическа сила е "Възраждане" с 13,7%, следват ПП-ДБ с 12,1, "БСП-Обединена левица" има малко над осем на сто, почти колкото и "Алианс за права и свободи" с Ахмед Доган. "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски също минава бариерата за НС с 5%. ИТН ще са другата парламентарна сила със 7%.

Засега можем да очакваме, че пред урните ще застанат около 1.9 – 2.1 милиона избиратели, или около 30 % от гласоподавателите по избирателни списъци, посочват от агенцията.

Няма партия, която да концентрира върху себе си надеждите и очакванията не само на мнозинството, но дори и на значителна част от избирателите. Наблюдаваме по-скоро обратния процес – отдръпване от политиката и политическото. ГЕРБ, "Възраждане", "БСП - Обединена левица" и ИТН запазват позициите си, но не нарастват значимо, посочват социолозите.

При ПП-ДБ ерозията на доверието продължава. Втората на последните избори партия, ДПС е разцепена и сега се явява в две формации, които се борят за пето-седмо място в парламента.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Цончо Ганев: „Възраждане“ е единственият гарант за мир
  16.10.2024 10:18      

Опасността от разрастване на военните конфликти в Украйна и в Близкия Изток и въвличането и на Бъ